پیشنهاد سردبیر

از «کانال خشک» تا «جاده توسعه»؛ مزایای پروژه بزرگ عراق در سطح بین‌الملل چیست؟

از «کانال خشک» تا «جاده توسعه»؛ مزایای پروژه بزرگ عراق در سطح بین‌الملل چیست؟

رزاق محیبس السعداوی، وزیر حمل و نقل عراق، گفت که پروژه جاده توسعه عراق یکپارچگی اقتصادی منطقه‌ای را تضمین خواهد کرد و درآمد قابل توجهی را برای کشورهای شرکت کننده در این پروژه که ارزش آن به میلیاردها دلار می‌رسد به ارمغان خواهد آورد.

السعداوی در گفتگو با دیلی صباح گفت که پروژه جاده توسعه روابط اقتصادی را تقویت خواهد کرد و در این راستا پروژه‌های متعددی در تجارت و صنعت محقق خواهد شد. به گفته السعداوی این مسیر یک کریدور بین المللی جدید خواهد بود. به گفته او مجمعی از چهار وزیر عراقی، ترکیه‌ای، قطری و اماراتی تشکیل شده است و جلساتی در زمینه جاده توسعه در بالاترین سطح سیاسی برگزار خواهد شد.

در ماه آوریل سال جاری میلادی بود که یک توافقنامه مقدماتی میان چهار کشور عراق، ترکیه، قطر و امارات برای مشارکت بیشتر در پروژه جاده توسعه به امضا رسید. در همین راستا سودانی نخست وزیر عراق اعلام کرده بود که کشورهای همسایه برای سرمایه‌گذاری در این پروزه بسیار مشتاق هستند.

تغییر نام پروژه

پروژه جاده توسعه عراق، یک پروژه بسیار بزرگ 17 میلیارد دلاری شامل زیرساخت‌ها و مسیرهای حمل‌ونقل است که خلیج فارس را به اروپا متصل خواهد کرد. این پروژه بزرگ شامل مسیرهای زمینی، حمل و نقل ریلی و بندرهایی در کشور عراق و ترکیه است.

این پروژه که در ابتدا کانال خشک نامیده می‌شد، در سال گذشته در دیدار رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه و محمد السودانی، نخست وزیر عراق، به پروژه جاده توسعه تغییر نام داد. تحلیل‌گران بر این باورند که احداث این پروژه می‌تواند پایه و اساس توسعه اقتصاد غیرنفتی عراق به حساب بیاید. در حال حاضر اقتصاد عراق وابستگی زیادی به نفت دارد، و سیاست‌گذاران بغداد به دنبال راه‌هایی برای کاهش این وابستگی هستند.

بزرگ‌ترین بندر خاورمیانه

السعداوی در ادامه صحبت‌های خود به بندر فاو پرداخت و گفت که این بندر چندین مزیت دارد. میزان مساحت این بندر 54 کیلومتر مربع خواهد بود و به بزرگ‌ترین بندر منطقه تبدیل خواهد شد. این بندر بر روی آب‌های آزاد قرار دارد، و به همین دلیل می‌تواند میزبان کشتی‌های بزرگ تا عمق 19.5 متری باشد.

طبق گفته‌های السعداوی پروژه‌ای دیگر در حال پیشرفت است که بر اساس آن بندر فاو به بندر ام قصر متصل خواهد شد و بر اساس گفته‌های او پروژه‌ اتصال این دو بندر به هم 73 درصد پیشروی داشته است. همچنین وزیر گفت که کار ساخت تونل زیرآبی ادامه دارد که 45 درصد پیشرفت داشته است.

السعداوی درباره پروژه بندر فاو تاکید کرد که مرحله اول آن تا اواسط سال 2025 تکمیل خواهد شد و پس از آن می‌توان برخی عملیات‌ها را در این بندر آغاز کرد. او در ادامه گفت ما در حال مذاکره با شرکت‌های بین‌المللی در مورد بهره‌برداری از این بندر هستیم. السعدوای گفت که این بندر به محض باز شدن می‌تواند فورا کار خود را آغاز کند.

او توضیح داد که این فرآیند کاری این بندر پیچیده خواهد بود و دارای چندین بخش است. پالایشگاه‌های پتروشیمی، ایستگاه‌های گاز طبیعی، پناهگاه‌ها و لنگرگاه‌های کشتی‌ها و تأسیسات تصفیه آب بخشی از این بندر خواهند بود. در خارج از این بندر نیز مناطق صنعتی وجود خواهد داشت که آماده سرمایه گذاری هستند و همچنین مناطق ساحلی برای گردشگری نیز وجود خواهد داشت.

لینک کوتاه

دیدگاه خود را بیان کنید