استان بغداد

جاذبه های گردشگری بغداد

جاذبه های گردشگری بغداد

بغداد، بزرگترین شهر و پایتخت عراق و دومین شهر بزرگ جنوب غرب آسیا است. بغداد از لحاظ تاریخی و فرهنگی دارای جایگاه مهم در جهان عرب و خاورمیانه است.

تاریخ عراق برگرفته از زمان عباسیان و نام قدیم آن نیز تیسفون است. در سرشماری سال 2008 جمعیت این شهر نزدیک به 9.500.000 نفر بوده است.
بغداد از جهات زیادی، از جمله بناهای باستانی و گردشگری از دیگر استان های عراق متمایز است. این شهر دارای موزه‌های فراوانی است که محل نگهداری آثار به جای مانده از دوران کهن نظیر: جواهرات و واحدهای پولی‌ تمام دوره های تاریخی،‌ آثار و بقایای به جای مانده انسان‌ها (اسکلت و جمجمه) دوران ما قبل تاریخ تا قرن هفدهم میلادی است
بغداد شامل تعدادی مناطق تفریحی مانند شهربازی الرصافه، شهربازی الکرخ، جزیره توریستی بغداد، تفریحگاه حدیقه الزورا، جزیزه الاعراس، منطقه الخضراء و همچنین دارای تعدادی باشگاه و کلوپ‌های ورزشی نیز هست.
در ادامه این مطلب با جاذبه‌های و امکانات گردشگری و رفاهی بغداد بیشتر آشنا خواهید شد.

جاذبه‌های تاریخی

مدائن
مدائن مجموعه‌شهرهایی است که توسط پل‌های شناوری به هم متصل بوده‌اند. این دو شهر در دو طرف رود دجله و در 35 کیلومتری جنوب شرقی بغداد کنونی واقع شده بودند. این دو شهر واسط راه‌های تجاری غرب و شرق بوده و به آب‌های آزاد نیس دسترسی داشته است.
طاق کسری
ایوان کسری یا طاق کسری یکی از قصرهای باقی مانده از دوره انوشیروان است. این اثر در جنوب بغداد در محلی به نام «قطسیفون» در منطقه المدائن در استان واسط بین شهر کوت و بغداد قرار دارد و به «سلمان باک» (برگرفته از نام سلمان فارسی) معروف است. این بنای تاریخی به عنوان بزرگترین سالن مسقف ساخته شده از آجر و بدون استفاده از هیچ ستون و محافظی جهت نگهداشتن سقف مشهور است. بعضی از مسلمانان اعتقاد دارند که هنگام تولد حضرت محمد (ص)، آتشی که سال‌ها در این ایوان برافروخته بود، خاموش شد و دیوار شکافت برداشت.
زیگورات آقارقوف
زیگورات تاریخی «آقارقوف» یا «ستاره جرمنی» در نزدیکی شهر بغداد واقع شده است و قدمت آن به قرن پانزدهم پیش از میلاد برمی‌گردد. این بنای تاریخی توسط بابِلی‌ها ساخته شده و پایتخت «کیشیون»، یکی از دولت های قدیم بابل بوده است. نمای «آقارقوف» با نام «دورکوریکالسو» از شهر بغداد کاملا نمایان است و یکی از بلندترین برج های مُطَبق باقی مانده در عراق است که ارتفاع کنونی آن 57 متر و به شکل مربع است. «آقارقوف» در دوره «کیشی» بین سال های 1595-1171 پایتخت عراق بوده است.
تل حرمل(شادوبم)
یک شهرک متمدن در دوران قدیم که در شرق بغداد و در منطقه‌ای به نام بغداد جدید واقع شده است. این مکان قدیمی ترین شکل شهرک نشینی است که به دوره «الاکدی» برمی گردد.
مدرسه مستنصریه
مدرسه ای باستانی است که در عهد عباسیان در سال 1233 و به دستور خلیفه عباسی، «المستنصربالله» ساخته شد و از مراکز مهم علمی - فرهنگی به شمار می‌رفت و در منطقه «الرصافه» واقع شده است. در این مدرسه ساعتی شگفت انگیز وجود دارد که دلیلی بر پیشرفت علم در آن زمان بوده است. این ساعت اوقات شرعی و زمان اقامه نماز را اعلام می کرده است. این مدرسه تاریخی از دو طبقه ساخته شده است که در آن 100 اتاق بزرگ و کوچک و چند سالن به منظور کاربری‌های گوناگون وجود دارد.
مدرسه الموفقیه (قشله)
از بناهای تاریخی بغداد است و اکنون به نام «القشله» شناخته می شود. این مدرسه توسط شخصی به نام «موفق الخادم» ساخته شده است. نام «قشله» برگرفته از زبان ترکی عثمانی است. از این مکان مدتی به عنوانی پادگان نظامی استفاده می‌شده است که مدارک و اسناد موجود در موزه ملی بغداد به این موضوع اشاره دارد. همچنین به دستور «مدحت باشا» ساعتی زیبا در وسط این بنا که دارای چهار جهت و بر روی برجی با ارتفاعی نزدیک به 22 متر است، ساخته شد که زمان آموزش های نظامی را به سربازان اعلام می کرد.
مدرسه الشرابیه (قصر عباسی)
مدرسه‌ای تاریخی در بغداد که تاسیس آن به عهد عباسی برمی‌گردد که در بازار سلطان واقع شده است. این عمارت را «شمس‌الدین ابوالازهر»، وکیل خلیفه وقت، «مستنصربالله» در سال 1230 ساخت. این بنا هم اکنون در ساحل رود دجله و در ضلع شرقی بغداد و جنوبی وزارت دفاع واقع شده است.
خان مرجان
این مکان استراحتگاهی سرپوشیده که دارای نقش و نگارهای تزیینی در قسمت ورودی آن است. این استراحتگاه در ابتدای بازار پارچه فروش ها قرار دارد. در این مکان 9 خط‌نوشته برجسته بر روی آجر است وجود دارد که به روشی بسیار دقیق بر روی آن حکاکی شده است. این محل، مکانی جهت توقف و استراحت مسافرین بوده است که در آن بسیاری از قرارداه‌های تجاری نیز میان تجار منعقد می‌شده است. «خان مرجان» دو طبقه دارد که طبقه اول 22 و طبقه دوم 23 اتاق دارد.
بقایای سور(دیوار) بغداد
بغداد در قدیم به‌خاطر موقعیت جغرافیایی و خطر حمله راهزن‌ها و سارقین دارای دروازه‌ها و دیوارهای متعددی بوده است. بعضی از این دیوارها متعلق به دوره عثمانی و عباسی است. یکی از دیوارهایی که بقایای آن باقی مانده است، دیوار یا سور «الوسطانی» (باب الطلسم) که مسجد «شیخ عمر السهرودی» در آن واقع شده است، در سال 2008 کشف شد و یکی از دروازه های دوره عباسی است و در نزدیکی خیابان «شیخ عمر» واقع شده و اکنون  تبدیل به یکی از امکان توریستی بغداد شده است.
موزه ها
موزه ملی عراق: این موزه جزء بزرگترین و قدیمی‌ترین موزه‌های عراق است که در سال 1923 بنا شد و در منطقه «علاوی الحله» واقع شده است و آثار باستانی که قدمت بلاد بین النهرین را در دوره های سومری، آشوری و بابلی را نشان می دهد در آن قرار دارد. موزه ملی عراق در جریان جنگ سال 2003 مورد دستبرد دزدان قرار گرفت و شماری از آثار مهم آن به سرقت رفت که پس از آن بسته شد و در سال 2015 با حضور نخست وزیر عراق دوباره بازگشایی شد.
موزه بغدادی: این موزه دارای آثار فرهنگی و محلی است به گونه ای که آثار باستانی بسیار مهمی از ساکنان دوره‌های پیشین بغداد را شامل می‌شود. موزه بغدادی در سال 1970 تاسیس شده و در نزدیکی مدرسه المستنصریه قرار دارد. ساختمان این موزه از بناهای قدیمی بغداد به‌شمار می رود که در ابتدا به عنوان چاپخانه در دوره «مدحت پاشا» مورد استفاده قرار گرفت. این موزه همچنین دارای 385 مجسمه است.
موزه تاریخ طبیعی: یکی از موزه‌های مطرح بغداد است که در سال 1946 در منطقه «باب المعظم» در «الرصافه» تاسیس شد. این موزه از آن جهت متمایز است که دارای مجسمه بسیاری از حیوانات (به صورت خشک شده) و بسیاری از حشرات و گیاهانی است که از لحاظ زیستی برای عراق حایز اهمیت هستند. این موزه کتابخانه ای مخصوص به تاریخ طبیعی را هم دارد.
موزه کودک: موزه کودک در واقع یک موزه کوچک در دل موزه عراق است که در سال 1984 افتتاح شد و در زمان تاسیس، بزرگترین موزه کودک در خاورمیانه بوده است. این موزه به وضوح حیات انسان اولیه و رویه پیشرفت و آموزش او را برای کودکان شرح می دهد.
این موزه دارای سالن تئاتر عروسکی، سینما، کافی شاپ و سالن انتظار است.
موزه عبدالکریم قاسم: در این موزه، وسایل شخصی عبدالکریم قاسم که در کودتای 1963 توسط جمعی از افسران متعلق به حزب بعث اعدام شد به نمایش گذاشته شده است. این موزه در خانه ای سنتی در خیابان الرشید واقع شده است.
موزه دانشگاه بغداد: این موزه در سال 2007 تاسیس شد و حاوی 300 عکس است که مراحل تاریخی دانشگاه بغداد را از زمان تاسیس نشان می دهد.
موزه ملی هنرهای مدرن: ساختمان این موزه در خیابان حیفا در مرکز هنری واقع شده است. این نمایشگاه آثار هنرمندان پیشگام از در زمینه‌های نقاشی‌های نفت و آب، طراحی و مجسمه‌سازی را به نمایش می گذارد. در حال حاضر این موزه بیش از دو هزار اثر را در خود جای داده است. قدمت آثار این موزه به سال‌های 1949-1940 باز می گردد.

جاذبه‌های تفریحی و سیاحتی

شهر بازی الزوراء: این شهربازی یا به عبارتی تفریحگاه در منطقه «الکرخ» بغداد واقع شده است. در این تفریحگاه علاوه بر شهربازی، باغ وحش و یک برج مرتفع وجود دارد. این تفریحگاه یکی از امکان محبوب وقت گذرانی و تفریح برای اهالی این شهر است که در آن جشنواره های بسیاری از قبیل جشنواره گل بغداد نیز برگزار می شود.
باغ وحش بغداد: باغ وحش بغداد در پارک الزورا واقع شده است که از بزرگترین و قدیمی‌ترین باغ وحش‌های خاورمیانه به شمار می رود و تعداد حیوانات این پارک در آمار سال 2009 بالغ بر 1070 عدد بوده است.
جزیزه ی سیاحتی بغداد: این جزیره در قسمت شمالی بغداد در رودخانه دجله واقع شده است و دارای یک برج و شهربازی و مجموعه ای از رستوران ها، سالن‌های سینما، تئاتر، تالارهای متعدد و باغ های زیبا است. در ضلع شمالی این جزیره علاوه بر بازیهای آبی، یک سد کوچک و یک دریاچه مصنوعی نیز وجود دارد.
شهربازی سندباد: این شهربازی در منطقه زیونه واقع شده است و یکی از بزرگترین شهربازی‌های بغداد به‌شمار می رود به طوری که گنجایش پذیرش 25 هزار نفر در روز را دارد. در این شهربازی علاوه بر بازی‌های آبی و بازی‌های دیجیتال، یک مجتمع تجاری نیز واقع شده است که از لحاظ هنر معماری، طراحی و ساخت، خاص جلوه می‌کند. این تفریحگاه نیز دارای یک دریاچه مصنوعی است و محل بازی‌های آبی با قایق های کوچک است. همچنین دارای تعداد زیادی رستوران، کافی شاپ و پارکینگ ماشین با ظرفیت پذیرش 1000 عدد است.
باغ های ابو نواس: این باغ ها در ضلع شرقی منطقه «الرصافه» واقع شده است. این خیابان به نام شاعر عراقی، «ابو نواس» نامگذاری شده است. این منطقه به وجود تعداد زیادی کلوپ و انواع کافه ها برای گذران وقت و شب نشینی شهرت دارد. رستوران های این منطقه در پخت نوعی ماهی عراقی به نام «مسگوف» از شهرت خاصی برخوردار است. همچنین در این رستوران ها غذاهای محلی و ساده همچون کباب(تکه و چنجه)، کله پاچه و غیره همراه با چای و پخش موسیقی عراقی خصوصا از خوانندگان عراقی همچون ناظم الغزالی و خواننده ی مصری ام کلثوم سرو می شود.
در این خیابان بهترین هتل‌های بغداد از جمله کریستال گراند، هتل عشتار شیراتون و هتل بین المللی فلسطین قرار دارد. یادمان شهریار و شهرزاد، ساخته محمد غنی حکمت در این خیابان معروف بغداد قرار دارد.
دریاچه ی الجادریه: این دریاچه توریستی در منطقه «الکراده» واقع شده و دارای امکانات تفریحی برای کودکان، کافه ها، استراحتگاه‌ها و  قایق های تفریحی است.
پارک الامه: این پارک در زمان حکومت ملک غازی ساخته شد و در ابتدا به نام وی نامگذاری شد ولی پس از «انقلاب 14 تموز»، تغییراتی در آن رخ داد که شامل احداث آب نماها، دریاچه‌های مصنوعی و کاشت تعداد زیادی درخت و تغییر نام پارک به «الامه» است. یادمان‌های مهم بغداد از جمله یادمان «الحریه» اثر جواد سلیم و تابلوی معروف هنرمند عراقی  فائق حسن و مجسمه «الام» اثر خالد رحال در این پارک قرار دارد.
جزیره الاعراس: این جزیره ی توریستی در سال 1979 ساخته و افتتاح شد و دارای دو مجتمع به نام‌های مجتمع «الاعراس» و مجتمع «الخضراء» است و در منطقه الکراده در نزدیکی دریاچه الجادریه واقع شده است.
باشگاه‌ها و کلوپ ها فرهنگی و ورزشی
کلوپ الفروسیه )اسب سواری) :این کلوپ مختص به فعالیت های اسب سواری و از قدیمی‌ترین باشگاه‌های بغداد است. این مجموعه دارای پیست اسب سواری با استاندارهای جهانی است که در ابتدا در منطقه المنصور در غرب بغداد بود ولی بعدها به منطقه العامریه منتقل شد.
کلوپ العلویه: مجموعه‌ای اجتماعی، فرهنگی و ورزشی است که در سال 1924 در بغداد در کنار رودخانه دجله تاسیس شد و از قدیمی ترین موسسات و کلوپ های بغداد به‌شمار می رود. این کلوپ دارای قسمت‌های مختلفی از جمله: تالارهای عروسی و مناسبات مختلف، سالن تئاتر، رستوران، بار کلوپ که در آن فعالیت های فرهنگی همچون مراسم گروه های موسیقی و گروه‌های چالغی البغدادی برگزار می‌شود، یک سالن روباز جهت استراحت و آفتاب گرفتن، تعدادی کتابخانه، باغ های بزرگ، 10 سالن تنیس همراه با مربی برای آموزش، تعداد زیادی استخر و میزهای پینگ پنگ، بخش بازیهای کودکان و پارکینگ خودرو است.
کلوپ الصید: مجموعه‌ای فرهنگی، اجتماعی و ورزشی واقع در منطقه المنصور است. این باشگاه شامل استخرهای روباز و داخلی، زمین های تنیس، زمین بسکتبال، سالن های مراسم عروسی، رستوران‌ها و باغ های بزرگ است. این کلوپ در ابتدا جهت آموزش شکار پرندگان راه‌اندازی شد؛ به همین جهت به نام صید (شکار) نامگذاری شده بود ولی بعدها تغییر کاربری پیدا کرد و در زمینه‌های مختلف فعالیت خود را گسترش داد.
کلوپ الهندیه: مجموعه‌ای فرهنگی، اجتماعی و ورزشی است که در سال 1949 در منطقه کراده تاسیس شد.

بازارهای محلی

بازار المتنبی
این بازار در مرکز استان بغداد در نزدیکی خیابان الرشید واقع شده است. این بازار برای اهالی بغداد بازاری فرهنگی است که در ان انواع کتاب ها و مجله ها خرید و فروش می‌شود و اغلب در روز جمعه فعالیت دارد. در این بازار، چاپخانه‌ای هم متعلق به قرن نوزدهم وجود دارد و کتابها و دست نوشته هایی نادر با قدمت بسیار در این بازار یافت می شود.
بازار شورجه
از بازارهای بسیار قدیمی و مشهور عراق که ساخت آن به دوره عباسی برمی‌گردد که مکان سابق آن از خیابان کفاح و خیابان الجمهوریه تا مسجد مرجان در خیابان الرشید امتداد دارد.
بازار صفافیر (بازار مسگرها)
این بازار به دلیل فعالیت مرتبط آن با صنعت مس اینگونه نامگذاری شده است. شهرت این بازار در زمینه ساخت ظروف و قابلمه‌های خانگی و انواع  قوری، لیوان، قاشق، قاب عکس و فانوس‌های مسی و طراحی روی آنهاست. این بازار در منطقه «باب الاغا» نزدیک بازار شورجه در خیابان الرشید روبروی مسجد مرجان است که در آن خرید و فروش تولیدات مسی رونق دارد.
بازار الغزل
 بازاری معروف در بغداد در نزدیکی مسجد الخلفاء در محله شورجه است. این بازار به لحاظ نوع محصولاتی که در آن به فروش می‌رسد کمی عجیب و غریب است  زیرا که در آن انواع بن شن (حبوبات) و گیاهان دارویی و غذای پرندگان اهلی و حتی بعضی از پرندگان وحشی مانند عقاب و طاووس و حتی سگ های کمیاب و ماهی های زینتی به فروش می رسد. موقعیت مکانی این بازار در وسط بازار مناره و در کنار مسجد خلیفه است.
بازار الهرج
این بازار معروف در بغداد محل خرید و فروش اجناس و وسایل دست دوم قدیمی و قیمتی است. اشیاء نادر و کمیاب به راحتی  رد این بازار یافت می شود. این بازار در روز جمعه فعال است و بسیاری از مردم در این روز به خرید و فروش مشغول هستند. قدمت این بازار به دوره عثمانی برمی‌گردد. نام این بازار در ابتدا، سوق المیدان بوده است که اسمی عربی است ولی بعدها به سوق الهرج که نامی ترکی است و به معنی هرج و مرج است تغییر داده شد و  بسیاری از خوانندگان معروف عرب هنگام حضورشان در بغداد در سال 1935 در این مکان مراسم برگزار می کردند.
بازار مریدی
این بازار یک بازار محلی است که در قسمت شرقی بغداد و در خیابانی به نام خیابان «الجوادر» واقع شده است که محل  فروش اشیا و وسایل ممنوعه یا سرقتی است. این بازار بعد از ساخت شهر صدر و تقریبا در سال 1972 ساخته شده است. نام آن از نام اولین کسی که در این بازار چندین مغازه داشته است، گرفته شده است.
بازار سرای
این بازار در بغداد و نزدیک خیابان الرشید و در انتهای خیابان المتنبی واقع شده است و در آن فروش لوازم التحریر رونق دارد. این بازار از قدیمی ترین بازارهای بغداد است که ساختش متقارن با ساخت مسجد «الوزیر حسن پاشا» در سال 1660 بوده و قبل از اینکه به محلی برای فروش لوازم التحریر تبدیل شود مکانی بوده است جهت ارائه خدمات به کارمندان و مراجعه‌کنندگان ادارات دولتی. این بازار در قرن 15میلادی به بازار «جبقجیه» یعنی سازندگان چپق و ملزومات آن. این بازار همچنین به بازار صنایع پوست و ساعت سازان نیز معروف بوده است.

مراکز تجاری

بغداد مال
این مجتمع تجاری در منطقه ی حارثیه در تقاطع دمشق با خیابان کندی واقع شده و یکی از بزرگترین مراکز خرید بغداد به شمار می رود. این مجتمع دارای 4 طبقه فروشگاه و مرکز خرید، هتل «ریحان‌روتانا» در 32 طبقه و بیمارستان هلث و پارکینگ‌های ماشین در 10 طبقه است که گنجایش 1000 ماشین را دارد. در قسمت مرکز خرید این مجتمع، فروشگاه‌های البسه، جواهرات، وسایل الکترونیکی، رستوران و هایپر مارکت وجود دارد..
المنصور مال
این مجتمع تجاری در منطقه ی المنصور واقع شده و دارای 4 طبقه و بیش از 170 فروشگاه از برندهای متنوع البسه، وسایل الکترونیکی، رستوران‌های مطرح از جمله رستوران های زنجیره ای «هاردیز» و برندهای مطرحی در زمینه لباس نظیر «ال سی وایکیکی» است.
بابلیون مال: این مجتمع تجاری در منطقه ی المنصور و در نزدیکی سفارت روسیه واقع شده است و دارای 7 طبقه است و از نظر هنر معماری با دیگر مجمع‌ها متفاوت است. معماری آن الهام گرفته از آثار بابِلی است.
ماکسی مال
این مرکز تجاری متعلق به یک شرکت ترکی در زمینه طراحی و تولید لباس است که به طور کلی 43 مرکز تجاری در عراق و ترکیه جهت فروش محصولات خود را دارد. این مجتمع تجاری در منطقه ی المنصور واقع شده است.

هتل های معروف

استان بغداد بعد از استان کربلا دارای رتبه دوم از لحاظ هتل و مجتمع های تجاری است. بغداد دارای 299 هتل است که 6 هتل آن 5 ستاره، 19 هتل آن 4ستاره، 32 هتل آن 3 ستاره، 54 هتل آن 2ستاره و 17 هتل آن یک ستاره هستند و 171 هتل آن بیشتر حالت مسافرخانه و مهمان‌پذیر دارد. در ادامه به مشهورترین و برترین هتل های بغداد اشاره می کنیم:

  • هتل رویال تولپ الرشید
  • هتل بین اللملی فلسطین
  • هتل کریستال گراند عشتار
  • هتل بابلیون ورویک
  • هتل بغداد
  • هتل السدیر
  • هتل المنصور
  • هتل کورال بوتیک اوتیل

‌رستوران‌های معروف

بغداد دارای رستوران های مدرن و سنتی زیادی است به طوری که طبق آمار گرفته شده در سال 2013 تعداد رستوران های این شهر، 2657 مورد اعلام شده است که در ادامه به مطرح‌ترین آن‌ها اشاره می‌کنیم.
رستوران زرزور روبروی سالن تئاتر ملی و میدان فانوس السحری در منطقه الکراده واقع شده است.
رستوران صاج الریف در نزدیکی دانشگاه تکنولوزی در منطقه العلویه در الکراده واقع شده است.
رستوران صمد در مجتمع المنصور واقع شده است.
رستوران الساعه در خیابان 14 رمضان در منطقه ی المنصور واقع شده است.
رستوران اروما که در منطقه الجادریه در الکراده واقع شده است.
سیتی رستوران شیف در خیابان 14 رمضان در منطقه المنصور قرار دارد.
رستوران القند این رستوران نیز در خیابان 14 رمضان واقع شده است.
رستوران مزایا در منطقه ی المنصور قرار دارد.
رستوران سکوزی در خیابان الرواد و در مجاورت رستوران الصمد در منطقه المنصور واقع شده است.
رستوران ستیلا 62 در خیابان 62 در منطقه الکراده واقع شده است.
رستوران مسک در نزدیکی هتل بابل در منطقه ی الجادریه واقع شده است.
رستوران العبسلی که در کرانه ی رودخانه دجله در منطقه کاظمیه قرار دارد.

جشنواره های بغداد

مرکز نمایشگاه بین المللی بغداد
محل برگزاری رخدادهای مهم فرهنگی و جشنواره های بین المللی است که در منطقه المنصور بغداد واقع شده است. 
نمایشگاه تولیدات کشورهای مختلف
هرساله در این مرکز، در ماه نوامبر نمایشگاهی به مدت 10 روز جهت عرضه محصولات و تولیدات کشورهای مختلف برگزار می شود.
جشنواره خرید بغداد
در محل نمایشگاه بین اللملی بغداد سالانه و از سال 2015 به مدت یک ماه نمایشگاه و جشنواره خرید و گردشگری برگزار می‌شود. این جشنواره از لحاظ زیر ساخت اقتصادی برای بغداد بسیار حایز اهمیت است و سالانه گردشگران زیادی را به خود جذب می کند.
جشنواره بغداد، مدینه السلام
این جشنواره هرساله 21سپتامبر به مناسبت روز جهانی سلام در باغ های «ابونواس» برگزار می شود که اولین بار توسط جوانان فعال در حوزه فرهنگی و با هدف جمع آوری داوطلبانه کمک برای تداوم برگزاری این جشنواره برپا می‌شود.
مارتن سلام بغداد
هدف از برگزاری این جشنواره، احیای شعار ورزش بر ضد خشونت ورزی است و اولین بار در سال 2013 برگزار شد که در آن بیش از 3000 نفر از جمله شخصیت‌های برجسته فرهنگی حضور داشتند. این جشنوراه اولین ماراتن بزرگ عراق است که دارای استاندارهای جهانی است و داوران عراقی و بین المللی  متعددی در آن حضور پیدا می کنند.
جشنواره بین اللملی سینمایی بغداد
این جشنواره در سال 2004 تاسیس و در سال 2005 افتتاح شد. این جشنوراه متعلق به دولت نیست و طبق قانون اساسی عراق فعالیت می‌کند.
جشنواره بین المللی گل بغداد
این جشنواره بین المللی در تاریخ 15 آوریل توسط شهرداری بغداد برگزار می شود و هرساله از ابتدای سال 2009 برای نمایش و عرضه انواع گل‌ و گیاه برپا داشته می‌شود.
جشنواره بین المللی فیلم های کوتاه بغداد 
اولین جشنواره سینمایی بین المللی عراق است که در سال 2005 آغاز بکار کرد. در این جشنواره، انواع فیل‌های کوتاه (مستند، فرهنکی، انیمشین و روایی) به نمایش گذاشته می شود و بسیاری از مردم و شخصیت های برجسته سینمایی هم در آن شرکت می کنند.

جاذبه‌های زیارتی و مذهبی

حرم کاظمین
مرقد امام موسی کاظم (ع) و امام محمد تقی (ع)، امامان هفتم و نهم شیعیان در شمال بغداد واقع شده است. منطقه‌ای که مقبره این دو امام بزرگوار در آن قرار دارد به کاظمین یا جوادین شهرت دارد و یکی از جاذبه‌های دینی بغداد به حساب می‌آید که سالانه شمار زیادی زائر از این مکان بازدید می‌کنند. 
مسجد الرحمن
مسجد الرحمن یکی از بزرگترین مساجد عراق است که در سال 1998 به دستور صدام حسین ساخت آن آغاز و در طی جنگ سال 2003 با آمریکا، پروسه ساخت آن متوقف شد و هرگز از سرگرفته نشد. این مسجد در محله‌ «منصور» قرار دارد. این مسجد دارای گنبد بزرگی است که هشت گنبد کوچک تر دور تا دور آن قرار دارد.
مسجد ام القرا
این مسجد، بزرگترین مسجد اهل سنت در بغداد است که به دلیل پیروزی در جنگ خلیج فارس در سال 1991 میلادی ساخته شد. نام قدیم آن «اُمُ المعلک» به معنای مادر جنگ‌ها بوده است و مناره‌های این مسجد با الهام از شکل موشک‌های اسکاد طراحی و ساخته شده است.
کلیسای لاتین بغداد
کلیسای بغداد یکی از جاذبه‌های دینی و تاریخی این شهر است. این کلیسا به دلیل معماری منحصر به فرد خود همواره مورد توجه گردشگران بوده است.
کلیسای ارتدکس ارامنه
یکی دیگر از جاذبه‌های گردشگری بغداد کلیسای ارتدکس ارامنه است. این کلیسا نیز به واسطه معماری جذاب آن گردشگرانی را به سوی خود جلب می‌کند. 

آثار دوره‌های اسلامی

از آثار دوران اسلامی می‌توان به بناهای تاریخی همچون «سور بغداد» (دیوار بغداد)، دار الخلافه و مدرسه «مستنصریه»، پایگاه «المعتصم» و مسجد معروف آن اشاره کرد. همچنین بغداد دارای مساجد تاریخی بسیاری است که از جمله آن‌ها می‌توان به مسجد خلفا که مسجد الخلیفه نام داشت، مسجد الامام الاعظم ابوحنیفه در منطقه الاعظمیه، مسجد جامع الاحمدیه که در ان مدرسه ی تاریخی الاحمدیه قرار داشته است، مسجد امام موسی کاظم که صحن الکاظمیه در آن قرار دارد، مسجد المرجان در بازار الشورجه که این مسجد نیز دارای مدرسه تاریخی مرجانیه بوده است، مسجد المهدی، مسجد المنصور، مسجد الرصافه و همچنین چند مدرسه تاریخی مانند: مدرسه الشرفیه در جوار مزار ابی حنیفه النعمان، مدرسه الموفقیه، مدرسه الاصفیه و مدرسه النظامیه اشاره کرد. در حال حاضر آثار باستانی و تاریخی بغداد در اثر اهمال و کم کاری ارگان های دولتی مرتبط و عدم توجه بخصوص بعد از حمله نظامی آمریکا به این کشور در معرض آسیب‌های جدی قرار دارند.

آثار معاصر

یادمان شهدا
یادمان «الشهید» بنایی در بغداد است که در سال 1983 توسط «اسماعیل فتاح الترک» به یاد سربازان عراقی که در جنگ میان این کشور و ایران کشته شده‌اند طراحی و ساخته شده است. این یادمان در نزدیکی دریاچه مصنوعی در کرانه رود دجله و نزدیکی کانال ارتش قرار گرفته است.
سفارت ایالت متحده آمریکا
بزرگترین و گران قیمت ترین سفارت دنیا، سفارت ایالت متحده آمریکا در عراق است که با مساحت 42 هکتار در بغداد ساخته شده و از لحاظ وسعت و اندازه نزدیک به اندازه کشور واتیکان است. این سفارت با هزینه 750 میلیون دلاری ساخته شده و 15000 نفر در آن کار می‌کنند. این ساختمان در سال 2009 میلادی افتتاح و جایگزین ساختمان قبلی آمریکا شد.

کاخ فاو
کاخ فاو در 5 کیلومتری فرودگاه بین المللی بغداد و کنار رود دجله قرار گرفته است و به همین دلیل به کاخ آب نیز معروف است. این کاخ به دستور صدام حسین و به واسطه پیروزی نیرو‌های صدام بر ایرانی‌ها در شبیه جزیره فاو ساخته شد. اکنون این کاخ به یک پایگاه نظامی برای آمریکایی‌ها تبدیل شده است.

لینک کوتاه

دیدگاه خود را بیان کنید