گردشگری

راهنمای سفر زیارتی به عراق

راهنمای سفر زیارتی به عراق

حجم سفرهای زیارتی به عراق در مناسبت‌های ویژه مانند اربعین و عاشورا نسبت به حالت عادی افزایش قابل توجهی پیدا می‌کند. سفر زیارتی به عراق به دو صورت انفرادی و گروهی انجام می‌پذیرد.

هر فرد با توجه به بودجه و زمان‌بندی موجود یکی از این دو روش را انتخاب می‌کند. در سفرهای گروهی فرد به همراه کاروان یا تورهای زیارتی سفر می‌کند که در بسیاری از نکات با سفرهای انفرادی متفاوت است؛ برای مثال در سفر انفرادی تمام هزینه‌های ایاب و ذهاب و خورد و خوراک بر عهده خود فرد است اما در سفرهای گروهی این هزینه‌ها برعهده کاروان است.
از مزیت‌های سفر گروهی این است که برنامه‌ریزی سفر به عهده کاروان است اما در سفر انفرادی این کار به عهده خود فرد است و ممکن است در این بین چیزی از قلم بیفتد. ممکن است در حین سفر انفرادی فرد به دلیل عدم آشنایی به زبان عربی با مشکلاتی همچون برقراری ارتباط با مردم کشور عراق مواجه شود اما در سفر گروهی با وجود راهنما این قبیل مشکلات کمتر است. همچنین عدم آشنایی به مسیرها و اماکن عراق ممکن است برای شما مشکل ساز شود.
 توصیه می‌کنیم برای اقامت در عراق و کاهش هزینه‌های خود مسافرخانه‌ها را انتخاب نکنید زیرا معمولاً امکانات خوبی برای اسکان ندارند. در ایام خاص به دلیل حجم جمعیت ممکن است هتل برای اقامت به سختی یافت شود یا در روش انفرادی مشمول هزینه بالاتری برای افراد شود اما در سفر گروهی کاروان‌ها معمولا با هتل‌ها از پیش قرارداد دارند و هزینه کمتری نسبت به سفر انفرادی برایتان خواهد داشت.
کیفیت هتل و فاصله مکانی محل اسکان تا حرم‌ در هزینه سفر قطعا تأثیرگذار است. به هر حال شما در کشور عراق مهمان هستید و آشنایی لازم با این کشور را ندارید؛ بنابراین در سفرهای گروهی امنیت بیشتری برای افراد برقرار است. در رابطه با موضوعات مطرح شده درباره سفر انفرادی و گروهی، برخی نکات درباره سفر اربعین کمی متمایز است یعنی چه سفر گروهی باشد چه انفرادی در طول مسیر پیاده‌روی امکاناتی همچون محل اسکان و غذا همگی برای زائران رایگان هستند (در سایر سفرهای زیارتی زائر این هزینه‌ها را متقبل خواهد شد) اما نباید تصور شود که کل سفر رایگان است.
نکات مهم

  • اعتیاد و حمل مواد مخدر حتی به میزان کم در عراق ممنوع است و در صورتی که همراه فردی مواد مخدر کشف شود با او مطابق قانون عراق برخورد خواهد شد. قانون کشور عراق در این خصوص بسیار سخت‌گیر است.
  • استعمال دخانیات در اماکن مقدس و حرم‌های مطهر ممنوع است.
  • وسایل قیمتی به همراه نداشته باشید.
  • از سفر غیر مجاز به عراق اکیداً خودداری کنید زیرا محاکمه سنگین همچون حبس را برای شما در پی خواهد داشت. تنها به یکی از دو روش انفرادی یا گروهی به صورت رسمی و قانونی به عراق سفر کنید.
  • در زمان عبور از مرز، معطلی به دلیل انجام اموری همچون: کنترل گذرنامه و انگشت‌نگاری مساله‌ای طبیعی است و گاهی ساعت‌ها به طول می‌انجامد؛ بنابراین با حفظ آرامش صبر پیشه کنید و به قوانین کشور میزبان احترام بگذارید.
  • سعی کنید با کاروان‌های معتبر زیر نظر سازمان گردشگری و یا سازمان حج و زیارت به عراق سفر کنید.
  • در صورت سفر با کاروان، همکاری لازم با مدیریت کاروان را داشته باشید.
  • در حفظ و نگهداری گذرنامه خود در طول مسیر کوشا باشید.
  • در صورت سفر انفرادی از مهر شدن گذرنامه خود در هنگام ورود به عراق اطمینان حاصل کنید.
  • با بازرسان‌ امنیتی در طول مسیر همکاری لازم را داشته باشید.
  • شئونات اسلامی را در تمام طول سفر رعایت کنید.
  • از امانت گذاشتن گوشی و اشیا قیمتی نزد افراد ناشناس خصوصاً در زمان ورود به حرم ائمه خودداری کنید.
  • بردن برخی وسایل همچون تلفن همراه به حرم ائمه ممنوع است؛ بنابراین بهتر است آن‌ها به فردی مورد اعتماد یا به بخش امانات حرم بسپارید.
  • بهار و پاییز بهترین زمان سفر به عراق است. 

روش‌های مختلف سفر از ایران به عراق

سفر به عراق از دو راه زمینی و هوایی امکان پذیر است.
1.سفر هوایی

  • پرواز از ایران و مشخصا شهرهای مشهد، تهران و اصفهان به نجف یا بغداد انجام می‌شود.
  • پرواز مستقیم از تهران به نجف در حدود یک ساعت و نیم به طول می‌انجامد. 
  • لازم به ذکر است که در سفر هوایی عوارض ورود به کشور عراق در حدود 10 دلار نیز باید پرداخت شود.
  • سفر هوایی با کاروان معمولاً 7 شب و 8 روز طول خواهد بود.
  • در سفر به صورت هوایی، با توجه به اختلاف زیاد زمان در مقایسه با سفر زمینی در وقت صرفه‌جویی می‌شود. 
  • در این نوع سفر در ایام خاص علاوه بر بالا بودن هزینه بلیط، گاهی بلیط هواپیما هم به سختی یافت می‌شود.

2.سفر زمینی
در بسیاری از موارد هزینه سفر زمینی به صرفه‌تر و کمتر از سفر هوایی است، اما اگر شما از نظر زمانی دارای محدودیت باشید طبیعی است که سفر هوایی گزینه مناسب‌تری است. در سفر زمینی از طریق یکی از 4 مرز: مهران، خسروی، شلمچه و چذابه می‌توان از وارد خاک عراق شد. در سفر زمینی می‌توانید با اتوبوس یا خودروی شخصی خود را به مرز برسانید. افرادی که با خودرو شخصی خود سفر می‌کنند معمولاً آن را در نزدیکی مرز برای چند روز در پارکینگ قرتار می‌دهند. زائران پس از رسیدن به مرز و عبور از آن، با استفاده از وسایل نقلیه مانند تاکسی یا اتوبوس خود را به یکی از شهرهای زیارتی می‌رسانند. 
مزیت سفر زمینی نسبت به هوایی هزینه کمتر آن است. کاروان‌ها در سفر زمینی عموماً اتوبوس اجاره می‌کنند که از نظر اقتصادی به صرفه‌تر خواهد بود.

  • هزینه‌های اصلی که در سفر زمینی به صورت انفرادی بر عهده فرد است شامل:
  • هزینه مبدأ سفر تا مرز
  • هزینه از مرز تا مقصد در عراق
  • هزینه‌های ایاب و ذهاب داخل شهر
  • هزینه خورد و خوراک
  • هزینه اسکان
  • هزینه بازگشت به مرز از شهرهای عراق
  • هزینه مرز تا شهر محل سکونت در ایران

اخذ ویزا

یکی از مدارکی که در سال‌های اخیر برای ورود به عراق لازم بوده است، تهیه ویزا است. ویزای عراق در سال‌های اخیر برای زائران مشمول هزینه بود اما در سال 98 طبق توافقات بین دو کشور، اینت ویزا رایگان شد. نکته‌ای که وجود دارد ممکن است این قانون در هر زمان با توجه به سیاست‌های موجود تغییر کند، اما در هر صورت تهیه ویزا الزامی است. در ادامه فهرستی از انواع ویزای زیارتی و نحوه تهیه آن را آورده‌ایم.

ویزای عراق
ویزای انفرادی
 
در ویزای انفرادی تنها مشخصات فرد درخواست کننده درج می‌شود و آن فرد باید به تنهایی و بدون همراه وارد عراق شود.
ویزای انفرادی عراق چه مدت اعتبار دارد؟
ویزای انفرادی با مدت اعتبار 3 ماه صادر می‌شود، اما مدت اقامت در عراق برای این ویزا 30 روز است. در این نوع ویزا ورود و خروج فرد دارای محدودیت است و تنها یک بار مجوز ورود و یک بار مجوز خروج از عراق را دارد. چنانچه یک بار ورود و خروج خود را به عراق انجام داده باشید اما ویزای شما از نظر زمانی دارای اعتبار باشد، باز هم مجاز به ورود به خاک عراق نخواهید بود.
شرایط ویزای انفرادی عراق
در صورت تکمیل بودن مدارک در مدت زمان حداقل 3 روز، این ویزا صادر خواهد شد. 
مدارک مورد نیاز ویزای انفرادی
گذرنامه (پاسپورت) که دارای حداقل 6 ماه اعتبار باشد. برای تهیه یا تمدید گذرنامه به پلیس + 10 مراجعه کنید.
مدارک شناسایی فردی شامل کارت ملی و شناسنامه
دو قطعه عکس پرسنلی با پس زمینه سفید
نحوه اقدام دریافت ویزای انفرادی عراق 
به منظور دریافت ویزای انفرادی یا فوری کافی است خود شخص یا یکی از اقوام درجه یک او به کارگزاری امور زیارتی در استان تهران مراجعه کند و مدارک مورد نیاز را تحویل دهد. پس از تکمیل فرم درخواست صدور ویزا، کارگزاری تهران مدارک را به سفارت عراق تحویل می‌دهد. پس از بررسی صحت مدارک توسط سفارت عراق و در صورت کامل بودن پرونده در زمان 2 الی 4 روز کاری ویزا صادر خواهد شد..
با شیوع ویروس کرونا، قوانین جدیدی نیز برای دریافت ویزا و ورود به کشور عراق وضع شده است. افرادی که می خواهند به عراق سفر کنند ابتدا باید تست CPR (یکی از تست های سه‌گانه کرونا) بدهند و در صورت منفی بودن، حداکثر 96 ساعت فرصت خواهند داشت تا با ویزای خود وارد خاک عراق شوند.
به جهت تسهیل در روابط اقتصادی، سیاسی و تجاری، چندین بار صحبت از برداشتن روادید بین دو کشور مطرح شد و حتی در مقاطعی کوتاه نیز این روادید برداشته شد اما کماکان تمامی قوانین اخذ ویزا و ورود و خروج به عراق همچسنان به قوت خود باقی است.  
شرایط تمدید ویزای عراق
ویزای انفرادی عراق در دو نوع قابل تمدید و غیرقابل تمدید ارائه می شود. نداشتن اعتبار ویزا و یا اقامت بیش از حد تعیین شده برای شما مشمول جریمه خواهد بود؛ بنابراین پیش از اتمام آن نسبت به خروج از خاک عراق (در صورت داشتن ویزای غیر قابل تمدید) و یا تمدید ویزای خود اقدام کنید.
به طور کلی ویزایی که فاقد اعتبار باشد هیچ گونه ارزشی ندارد. توجه داشته باشید که با ویزای اربعین یا زیارتی نمی‌توان بیشتر از زمان اعتبار به منظور کار یا اقامت در عراق بمانید.
ویزای گروهی عراق 

ویزای گروهی عراق 
این نوع ویزا برای تعداد مشخصی از افراد در قالب گروه صادر می‌شود. به این نکته دقت کنید زمانی که شما به گرفتن ویزای گروهی اقدام می‌کنید یا در قالب کاروان وارد خاک عراق می‌شوید اجازه ورود انفرادی به این کشور را نخواهند داشت.
ویزای گروهی عراق چه مدت اعتبار دارد؟
مدت اعتبار ویزای گروهی دقیقا مانند ویزای انفرادی است و 3 ماه اعتبار دارد.
شرایط لازم برای گرفتن ویزای گروهی عراق
تکمیل و تحویل مدارک شناسایی تمام اعضای گروه که این کار جزء خدماتی است که عموما کاروان‌ها به مسافرین ارائه می دهند. 
مدارک مورد نیاز برای گرفتن ویزای گروهی عراق 
گذرنامه تمام افراد گروه با حداقل 6 ماه اعتبار
مدارک شناسایی تک تک اعضای گروه شامل کارت ملی و شناسنامه
دو قطعه عکس پرسنلی از اعضای گروه با پس زمینه سفید

نحوه دریافت ویزای گروهی عراق

درخواست ویزای گروهی توسط کاروان‌ها انجام می شود.
1. ابتدا به سامانه «سماح» به آدرس اینترنتی Https://samah.haj.ir مراجعه کرده و درخواست خود برای مجوز اخذ ویزای گروهی ثبت کنید.
2. سپس مشخصات مربوط به همه اعضای گروه را به صورت کامل و صحیح در سایت «سماح» وارد کنید.
3. پس از تایید اطلاع وارد شده در زمان ثبت نام، باید منتظر بمانید تا شرکت سماح با فرد متقاضی تماس بگیرد.
4. پس از تماس، به صورت حضوری به شرکت سماح مراجعه و ویزای گروهی را دریافت کنید.
5. متقاضی با مراجعه به کارگزاری امور زیارتی و ارائه مدارک شناسایی تمام اعضای گروه، تقاضای اخذ ویزای گروهی می‌دهد.
6.کارگزاری امور زیارتی، مدارک دریافتی را به سفارت عراق ارسال کرده و پس از تایید مدارک، ویزای گروهی صادر می‌شود.
نکات مهم‌

  • در مراحل صدور ویزای گروهی حتی اگر مدارک یکی از اعضای لیست اعلام شده مشکلی داشته باشد، تا زمان برطرف کردن مشکل، ویزا صادر نخواهد شد. تنها در صورت اصلاح مدارک یا حذف فرد مورد نظر در لیست، ویزا صادر می‌شود.
  • به منظور دریافت ویزای گروهی حضور یک نفر به عنوان نماینده کافی است. 
لینک کوتاه

دیدگاه خود را بیان کنید