استان صلاح الدین

اماکن تاریخی استان صلاح الدین

اماکن تاریخی استان صلاح الدین

صلاح الدین یکی از استان‌های عراق با مرکزیت «تکریت» است.

این استان زادگاه صلاح الدین ایوبی و رییس جمهور سابق عراق، صدام حسین بوده و در مرکز عراق واقع شده است.
در این مقاله با اماکن تاریخی این استان آشنا می‌شویم
شهر تاریخی آشور
شهر تاریخی آشور، اولین پایتخت تمدن آشوری به حساب می‌آید. این منطقه باستانی یکی از مهمترین امکان تاریخی عراق به‌شمار می‌آید که قدمتی 10000 هزار ساله دارد. این شهر آشور در کرانه غربی رودخانه دجله قرار گرفته که از شمال به شهر بابل و از جنوب به موصل می‌رسد. آشور 13 دروازه و زیگوراتی بزرگ دارد که محلی برای عبادت بوده است.
مناره الملویه و حرم معتصم
این مناره در سامرا واقع شده است و مسجد آن به دستور خلیفه عباسی، «المتعصم بالله» مقارن با بنای شهر سامرا ساخته شده است.

مناره الملویه و حرم معتصم
این اثر تاریخی در قسمت غربی شهر واقع شده و از آن به عنوان یکی از زیباترین مناره‌های جهان اسلام یاد می‌شود.
حرم معتصم متعلق به «معتصم بالله»، خلیفه عباسی است که به «گنبد صلیبی» نیز معروف است. این بنا یکی از قدیمی‌ترین حرم‌های متعلق به معماری دوره‌ی عباسی است.
دار الخلافه
دار الخلافه یکی از مهمترین و مجلل‌ترین قصرهایی است که در سامرا توسط معتصم بالله ساخته شد.

دار الخلافه
این قصر در خیابان «السریجه» یا «الاعظم» واقع شده و مختص جلسه‌هایی بوده که در روزهای دوشنبه‌ و پنجشنبه‌ برگزار می‌شده است. گفته می‌شود که این قصر به اندازه یک شهر وسعت داشته و باغ‌های بزرگی نیز در آن وجود داشته است.
قصر جوسق خاقانی
«قصر جوسق خاقانی» نیز یکی از مهمترین قصرهایی است که به دستور معتصم بالله در سامرا ساخته شد.

قصر جوسق خاقانی
این قصر به کرانه جنوب شرقی دجله اشراف دارد و سکونتگاه معتصم تا زمان مرگش بوده است. وی در همین مکان دفن شد. بسیاری از خلفای عباسی بعد از معتصم نیز این قصر را برای سکونت خود برگزیدند.
قصر الجص
«قصرالجص» در کرانه باختری رود دجله در کنار ایستگاه قطار کنونی سامرا واقع شده است. این قصر را نیز معتصم بالله برای خوش گذرانی و تفریح ساخته بود.
پادگان و اصطبل رود الاسحاقی
این بنا در کرانه غربی رود دجله و در 15 کیلومتری سامرای کنونی قرار دارد. این بنا محل اقامت سربازان و افسران و بزرگان ارتش و محل نگهداری اسب ها و چهارپایان نیز بوده است. رود الاسحاقی که متعلق به عصر «سحقی» بوده و از رودخانه دجله تغذیه می‌کرده، در گذر زمان خشک شد و از بین رفت اما بعدها معتصم بخاطر نیاز و ضرورت آب برای مزارع و باغ‌ها و همچنین تامین آب برای پادگان، دستور به احیای این رودخانه داد که تا به امروز همچنان جاریست.
پل سامرا
با توجه به وجود پادگان در قسمت غربی سامرا و ضرورت رفت و آمد به آن‌سوی شهر، معتصم دستور به ساخت این پل داد. بقایای این پل از قسمت غربی رود دجله قابل مشاهده است.
دیوار تکریت

دیوار تکریت
این دیوار در شهر تکریت و در کنار رودخانه دجله واقع شده است. هنگام ورود ارتش اسلام به این شهر، برای جلوگیری از آسیب حملات احتمالی دشمن، دیواری دور تا دور آن بنا شد که ساخت آن 40 روز به طول انجامید.
قصر العاشق
قصر تاریخی متعلق به دوران عباسی است و قدمت آن به قرن نهم برمی‌گردد. این قصر در قسمت غربی سامرا و در 9 کیلومتری «پروژه الثرثار» و ضلع جنوبی رودخانه الاسحاقی واقع شده است.

قصر العاشق
در مورد این قصر روایات و حکایات بسیاری وجود دارد تا اینکه خاورمیانه‌شناس آلمانی به نام «فون ابنهام» در بازدید از این قصر در سال 1900، مقاله‌ای منتشر کرد که در آن عنوان کرد: «از نتایج حاصل از بازدید و تحقیق پیرامون معماری این قصر کاملا واضح است که این بنا کاملا برای خوش گذرانی و لهو و لعب ساخته شده بود.»
کلیسای راهبه‌ها
یکی از کلیساهای تاریخی عراق است که در کنار رودخانه دجله در شهر تکریت قرار دارد.
مسجد ابودلف
«مسجد جامع ابودلف» یکی از مساجد قدیمی و تاریخی سامرا است که به دستور متوکل عباسی ساخته شد.

مسجد ابودلف
«ابودلف قاسم بن عیسی عجلی کرجی» از حاکمان عصر عباسی این مسجد را بنا کرد. ابودلف، در ادب، شعر، جنگ‌آوری و شجاعت شهره بود. وی خاطرات سفرش به ایران را به نام «سفرنامه ابودلف در ایران» به رشته تحریر درآورد. مسجد ابودلف با مساحت 30 هزار مترمربع در شمال شرقی سامرا و در محله «المتوکلیه» واقع شده است. این مسجد 17 درب ورودی و پنج رواق و شبستان دارد و ساخت آن در سال 246 قمری به پایان رسید. امروزه جز دیوارهای مخروبه بیرونی و شبستان اثری از آن باقی نمانده است.

لینک کوتاه

دیدگاه خود را بیان کنید