روابط ایران و عراق

در میان تحریم های فلج‌کننده، تاجران ایران دنبال راه نجاتی در عراق هستند

در میان تحریم های فلج‌کننده، تاجران ایران دنبال راه نجاتی در عراق هستند

عراق، دهوک (آسوشیتد پرس) - تخته فرش‌های مخمل ایرانی در این مرکز خرید شمال عراق صف کشیده‌اند و میزبان تاجرانی به همسایگی ایران هستند که امیدوارند صنایع دستی مجللشان بتواند راه نجاتی برای بیرون کشیده شدن از فقر باشد.

در کشور خودشان، اقتصاد با وجود تحریم‌های فلج‌کننده‌ی ایالات متحده به‌هم‌ریخته است.
رامیار پرویز، مسئول برگزاری نمایشگاه اهل سنندج، می‌گوید: «پول ما بسیار بی‌ارزش شده‌است. بنابراین، وقتی می‌آییم این‌ورِ مرز، جدا از تبادل فرهنگی‌ای که می‌کنیم، منفعت اقتصادی بیشتری برایمان دارد». «پولی که اینجا دریافت می‌کنیم ... فارغ از اینکه دلار باشد یا دینار، نسبت‌به کشور خودمان ارزش بیشتری دارد».
دست‌کم 24 کسب‌وکار از 15 شهر ایرانی این هفته در شهر کردنشین شمالی عراقی، دهوک، مغازه‌هایشان را برپا می‌کنند. از سنندج تا بیجار فرش‌های مجلل آورده‌اند. از اصفهان، یزد و همدان سنگ‌های قیمتی، مس و سفال آورده‌اند.
ایران یکی از بزرگ‌ترین شرکای تجاری عراق است و این همکاری از سال 2018 عمیق‌تر شده‌است؛ زمانی‌که سیاست‌های سخت‌گیرانه‌ی دولت ترامپ علیه ایران شدت گرفت و ایالات متحده با خروج از توافق هسته‌ای 2015 میان تهران و قدرت‌های جهانی، تحریم‌های سختی را برای این کشور وضع کرد.
ده‌ها هزار زائر ایرانی هر ساله از مکان‌های مقدس نجف و کربلا دیدن می‌کنند و این امر باعث افزایش بخش نوپای گردشگری عراق می‌شود. روزانه بیش از 100 کامیون مواد ساختمانی، غذا، دارو و لوازم الکتریکی را به عراق منتقل می‌کنند.
با بدتر شدن اوضاع اقتصادی در ایران، وابستگی به بازارهای عراق عمیق‌تر شده‌است. تحریم‌های ایالات متحده شرکت‌های آمریکایی و سازمان‌های خارجی را از تجارت با ایران منع می‌کند و این امر بخش انرژی، حمل‌ونقل و بخش مالی را مختل می‌کند و از سرمایه‌گذاری‌های خارجی جلوگیری می‌کند.
صادرات نفت بیشترین لطمه را دیده‌است و اقتصاد ایران با پیش‌بینی‌های ناگواری برای آینده منقبض شده‌است. بیکاری افزایش یافته‌است و جمعیت روستایی به‌طور نامتناسبی تحت‌تأثیر قرار گرفته‌اند.
نمایشگاه کسب‌وکارهای ایرانی به‌طور معمول سالانه در شهر سلیمانیه که با ایران مرز مشترک دارد، برگزار می‌شود. این اولین سالی است که تاجران به امید جلب مشتریان جدید و ایجاد تقاضای بیشتر برای کالاهای ایرانی به دهوک، که روابط اقتصادی نزدیک‌تری با ترکیه دارد، می‌روند.
پرویز می‌گوید که سرمایه‌گذاری در دهوک از سر ناچاری است.
او می‌گوید: «فشار بسیار زیادی روی مردم ایران است و هزینه‌های زندگی به‌طرز غیرقابل‌تصوری بالاست». «هیچ‌چیزی نمی‌توانیم بخریم؛ از پس هزینه‌های دارو هم برنمی‌آییم».
برای تاجران ایرانی که روزهای سختی را تجربه می‌کنند، عراق همیشه تسلی‌بخش بوده‌است.
حاجی توسی، تاجری از مشهد، فرش‌های فاخرش را با قیمتی پایین‌تر از تاجران محلی عراق می‌فروشد. او می‌داند که دلارهایی که به خانه می‌برد چرخ زندگی‌اش را می‌گرداند.
می‌گوید: «فرشی که ما اینجا می‌فروشیم 200 دلار است، درحالی‌که همین فرش در بازار عراق 300 الی 350 دلار است».
اما مشکلات اقتصادی خود عراق کاملاً نمایان است و این به کام تاجران ایرانی خوش نمی‌آید: نمایشگاه بازدیدکنندگان زیادی را به خود جذب می‌کند، اما بسیاری نمی‌توانند اقلام ارزان‌قیمت را هم بخرند.
مریم مرادی، تاجری از سنندج، می‌گوید: «بازدیدکنندگان زیادی به‌گرمی از این نمایشگاه استقبال کردند، اما مشکلات اقتصادی آن‌ها را از خرید بازمی‌دارد».
عراق درگیر بحران نقدینگی بی‌سابقه‌ای است که ناشی از پایین بودن قیمت نفت است. این امر خزانه‌ی دولت را به نصف کاهش داده و دولت را وادار به گرفتن وام از ذخایر ارزی بانک مرکزی برای پرداخت حقوق کرده‌است.
برخی از فروشندگان ایرانی شک داشتند که کالاهایشان در دهوک و دیگر مناطق عراق، جایی که مارک‌های ترک بر بازار سلطه دارند، به‌خوبی مورداستقبال قرار گیرد.
شیرین محمد، یکی از اهالی محل، می‌گوید: «عمده‌ی تقاضای مردم برای کالاهای ترک است».
گزارش کولاب از بغداد.

لینک کوتاه

دیدگاه خود را بیان کنید