روابط ایران و عراق

تحرکات عراق برای بهره برداری از میادین نفتی مشترک

تحرکات عراق برای بهره برداری از میادین نفتی مشترک

پس از اظهارات وزیر نفت ایران درباره افزایش استخراج از میادین نفتی مشترک با عراق، موضوع این میادین دوباره در عراق مطرح شده است.

«بیژن زنگنه»، وزیر نفت ایران پیشتر گفته بود که توان تولید ما از میادین نفتی موجود در غرب کارون که با استان بصره عراق مشترک است طی هفت سال گذشته از 70 هزار بشکه به 400 هزار بشکه در روز افزایش پیدا کرده است و ما بر اساس برنامه‌ای برای افزایش این مقدار به یک میلیون بشکه در روز طی سالیان آتی تلاش می‌کنیم.

ذخیره 3 میلیارد بشکه‌ای میدان مشترک آذر

«غلامرضا منوچهری»، مدیرطرح توسعه میدان نفتی مشترک آذر و مدیرعامل گروه ایرانی اویک با بیان اینکه این میدان در استان ایلام و در منطقه مهران واقع شده است، گفت: این میدان یک میدان مشترک است که در مجاور میدان نفتی بدرا عراق قرار دارد و ظرفیت آن 3 میلیارد بشکه نفت است و از آن جا که طرف عراقی در سال‌های اخیر توسط شرکت‌های امریکایی و بین المللی توسعه پیدا کرده، ما نیز حساس بودیم که استخراج نفت از آن سمت میدان، باعث تخلیه میدان سمت ایران نشود که خوشبختانه با اجرای طرح توسعه میدان آذر و روند رشد تولید در این میدان این نگرانی مرتفع شده است.
او در پایان گفت: میدان نفتی آذر در یک بازه 20 ساله می‌تواند بالغ بر 15 میلیارد دلار درآمد عاید کشور کند و در بخش پتروشیمی نیز سالانه 500 میلیون دلار درآمد خالص ایجاد خواهد کرد.

5 میدان نفتی مشترک عراق و ایران

عراق و ایران در میادین مجنون، ابوغرب، بازرگان، فکه و نفتخانه با یکدیگر مشترک هستند؛ میادینی که مجموع ذخایر نفت خام آن به بیش از 95 میلیارد بشکه می‌رسد همچنین برخی مطالعات از وجود 10 میدان نفتی کشف نشده در طول مرز دو کشور خبر می دهند.

توافق با کویت

«احسان عبدالجبار»، وزیر نفت عراق پیشتر در سخنانی در ماه سپتامبر از رویکرد این وزارتخانه برای توسعه توانمندی‌های شرکت‌های نفتی فعال در دو استان بصره و میسان با هدف شتاب‌دهی به عملیات بهره‌برداری از میادین نفتی مشترک با کویت و ایران خبر داده بود.
عبدالجبار در گفت‌وگو با روزنامه دولتی الصباح تصریح کرده بود: یک شرکت مستشاری در تلاش برای تدوین طرح‌هایی برای بهره‌برداری مشترک از میادین مشترک با کویت است همچنین گفت‌وگوها با طرف ایرانی برای توفق بر سر قراردادی نهایی و ثابت برای بهره‌برداری از میادین مشترک در جریان است.
عراق و کویت در 3 اوت سال 2019 میلادی بر سر انتخاب شرکت مستشاری أی.آر.سی بریتانیا برای تعیین بهترین راهکار برای بهره‌برداری از میادین مشترک و ساماندهی به عملیات استخراج نفت ودر راستای تضمین حقوق هر دو کشور به توافق رسیدند.
از جمله مهم‌ترین میادین مشترک نفتی عراق و کویت باید به میدان نفتی الروضتین، بحرة و الصابریة در کویت و میادین الزبیر، القرنة و جزیرة مجنون در جنوب عراق اشاره کرد.

پارلمان عراق موضوع میادین مشترک نفتی را بررسی می کند

پارلمان عراق برای حضور مسئولان وزارت نفت عراق به منظور کسب اطلاعات درباره پرونده میادین مشترک نفتی و نحوه تعامل با آن تلاش می‌کنند.
در همین رابطه، «بهاء الدین النوری»، عضو کمیسیون نفت و انرژی پارلمان عراق از نزدیک بودن فراخوان مسئولان وزارت نفت برای بررسی موضوع نحوه بهره‌برداری از میادین مشترک با کویت و ایران خبر داد.
النوری با بیان اینکه توافقی میان طرف کویتی و ایران برای هماهنگی درخصوص بهره‌برداری از میادین مشترک نفتی وجود دارد، اظهار داشت: بهره‌برداری یکجانبه از میادین مشترک منجر به بروز مشکلی واقعی برای عراق خواهد شد.
این نماینده پارلمان ضمن درخواست از دولت عراق بری فعال‌سازی کمیته‌های مشترک برای تدوین سازوکار بهره‌بردای مشترک از این میادین نفتی، اظهار داشت: عراق سقف تولید نفت مشخصی دارد و نمی‌تواند بیشتر از آن تولید داشته باشد.

تاسیس شرکت مشترک برای بهره‌برداری از میادین نفتی

متخصصان و ناظران حوزه نفتی عراق پیشنهاد می‌کنند که باید شرکت‌هایی مشترک برای مدیریت این میادین تاسیس شود.
در همین رابطه، «عبدالهادی الحسانی»، نائب رئیس اسبق کمیسیون نفت و انرژی پارلمان عراق معتقد است که باید شرکت نفتی مشترکی برای مدیریت بهره‌برداری و تقسیم میادین مشترک تاسیس شود همچنین عراق می‌تواند برای مطالبه سهم خود از میادین مشترک مورد بهره‌برداری به دادگاه‌های بین‌المللی رجوع کند.
الحسانی اظهار داشت: میادین مشترکی وجود دارد که کشورهای همسایه از آن بهره‌برداری می‌کنند زیرا عراق به دلیل شرایط موجود از آن استفاده نمی‌کند.
وی با اشاره به عدم وجود استراتژی برای مدیریت میادین نفت، بر لزوم بهره‌برداری از عامل زمان و استفاده از این میادین با شیوه‌های دیپلماتیک و برگزاری نشست‌های مشترک تاکید کرد.

لینک کوتاه

دیدگاه خود را بیان کنید