اقتصادی و تجاری

شناخت نیاز و سلیقه بازار در حوزه پوشاک در عراق

شناخت نیاز و سلیقه بازار در حوزه پوشاک در عراق

برای شناخت نیاز و سلیقه بازار عراق در حوزه پوشاک و نیز سایر حوزه ها، باید تحقیقات و ارزیابی جامعی صورت گیرد.

عراق کشور بسیار متنوعی به لحاظ اجتماعی و فرهنگی است. اطلاع از ویژگی‌های جمعیت‌شناختی و فرهنگی، مسئله مهمی در خصوص صادرات به آن است. تحقیق و ارزیابی مداوم بازار به صاحبان کسب و کار کمک میکند از رفتار مشتریان غافلگیر نشوند و بتوانند در زمان مناسب محصولاتی به میل مشتری تولید و ارائه کنند. مکانیابی توزیع، نوع و شکل ارائه محصول، کیفیت و قیمت آن، تنوع درمحصولات، زیبایی محصول و تطبیق آن با مد روز، روشهای تبلیغات و ... از جمله الگوهای بین المللیِ نفوذ کالا در بازار کشور عراق هستند.  
به دلیل فرصتها و جذابیتهای بازار عراق در ایران و نیز با توجه به اهداف و سیاستهای اقتصادی کشور و تمایل به اجرای سیاست‌های مناسب در تجاری سازی، در جهت افزایش صادرات غیرنفتی، توسعه صادرات محصول در حوزه پوشاک بسیار مورد توجه قرار گرفته است. طبق اعلام گمرک، ایران در 5 ماهه ابتدایی سال گذشته، بالغ بر 4 هزار و 527 تن انواع پوشاک به ارزش 35 میلیون و 190 هزار و 52 دلار به بیش از 29 کشور جهان صادر کرده است. این در حالی است که کشورهای مقصد پوشاک ایران در سال گذشته صرفاً 4 کشور افغانستان، روسیه، عراق و یمن بوده است. بررسی ها همچنین نشان میدهد که ایران ظرفیت صادرات 150 میلیون دلاری پوشاک به عراق را دارد. 
چرا بازار عراق مهم است؟
•    عراق کشوری بسیار غنی با درآمد سرانه بالا است که منبع اصلی این درآمد صادرات نفت است.
•    عراق دارای نرخ رشد جمعیت بالایی است.
•    عراق یکی از کشورهای مهم در جامعه اتحادیه کشورهای عرب زبان است.
•    دارای الگو و سرانه مصرف بالا در پوشاک است.
•    صنعت مد و پوشاک دارای ضریب نفوذ مصرف بالایی در میان فرهنگ مصرفی مردم این کشور است.
امتیازهای بازار عراق برای تولیدکنندگان پوشاک ایران
•    نزدیکی فرهنگی و رفتار مصرف کننده
•    هزینه بسیار پایین حمل و نقل و لجستیک
•    زمان تحویل مناسب (باتوجه به نزدیکی به بازار مصرف)
•    هزینه تمام شده پایین باتوجه به شرایط فعلی
•    امکان فروش در حجم های پایین و دریافت سفارشهای محدود (به دلیل وجود شرکتهای حمل خرده بار)
•    امکان مراوده تجاری آسان و کم هزینه میان تجار ایرانی و عراقی
شناخت مصرف کنندگان پوشاک در عراق
•    تا سال 2003 میلادی تنها یک کارخانه نساجی در بغداد فعال بوده که به دلیل فرسودگی ماشین آلات و به صرفه بودن واردات انواع محصولات نساجی وعدم حمایت از این کارخانه توسط دولت تعطیل شده است.
•    در عراق واردات لباس و پوشاک مانند ایران کیلوگرمی محاسبه میشود.
•    بیشترین واردات پوشاک از مرز ابراهیم خلیل ترکیه و بندر ام القصر بصره انجام میشود.
•    کشورهای صادرکننده پوشاک به عراق عبارتند از: ترکیه، چین، تایلند، بنگلادش و برخی از کشورهای اروپایی .
•    بالاترین مصرف پوشاک به ترتیب در استان های بغداد، کربلا، نجف، بصره، حله، ناصریه و... میباشد.
•    بیشترین فصل خرید در ایام عید سعید فطر (مهمترین عید کشورهای عربی) انجام می شود.
•    مصرف پوشاک تابستانه به دلیل 9 ماه فصل گرما بیشتر از مصرف پوشاک زمستانه است .
•    لباس محلی غالباً در شهرهای مختلف توسط خیاطان بومی دوخته می شود ولی جوانان فقط در مراسمات مذهبی لباس محلی میپوشند و در صد خرید لباسهای غیر بومی بیش از پیش مورد استقبال شهروندان عراقی قرار گرفته است .
•    استفاده از پوشاک برند یک وجه ممیز برای ثروتمندان تلقی میگردد وقشر مرفه که در صد کمی از جامعه را پوشش می دهند از این نوع محصولات استفاده میکنند .
•    تولیدیهای کت و شلوار به تازگی در بغداد و بعضی از مراکز استانی راه اندازی شده و مورد حمایت دستگاه های دولتی به عنوان حمایت از تولیدات داخلی قرار گرفته است و با وارادات کالاهای مشابه تولید داخل سخت گیرانه برخورد میشود و مشمول عوارض بیشتر قرار میگیرند.

تقسیم بندی جغرافیایی انواع پوشاک

آمار تجاری عراق در حوزه پوشاک

حجم واردات پوشاک کشور عراق 2.54 میلیارد دلار است که در این بین کشور چین توانسته است 52 % سهم بازار پوشاک را به خود اختصاص دهد

استراتژی های حضور در عراق

کشورهای چین و ترکیه رقبای اصلی ایران در امر صادرات پوشاک به کشور عراق هستند که هر یک توانستند با به کارگیری استراتژیهای متفاوتی بخشی از بازار عراق را در دست داشته باشند.
استراتژی ترکیه ذیل برندسازی و ارزش افزوده بالا برای محصولاتش خلاصه میشود. تنوع محصول، چیدمان و در نهایت انتخاب مکان مناسب از جمله عوامل موفقیت محصولات ترک در بازار عراق قلمداد میشود. نحوه سفارش گذاری و فروش این محصولات تنها از طریق نمایندگان امکان پذیر است..
پوشاک چینی در بازار عراق عمدتاً با قیمت بسیار پایین توسط عمده فروشان خریداری میشوند و سپس میان خرده فروشان توزیع میشود. قیمت پایین و در دسترس بودن از جمله عوامل موفقیت چین در بازار عراق به شمار میرود.

بررسی پوشاک ایرانی در بازار عراق

انواع راه های ورود به بازار عراق

-    حضور مستقیم در بازار عراق
-    حضور غیرمستقیم در بازار عراق
نحوه حضور مستقیم در بازار عراق

اعطای نمایندگی

اگر برنامه ورود مستقیم برندتان در کشور عراق را دارید یکی از را ههای ورود، شناسایی و انتخاب شریک تجاری مناسب و اعطای نمایندگی به تاجر برگزیده است. همزمان با شناسایی شریک تجاری معتبر بهتر است نسبت به ثبت علامت تجاری خود در کشور عراق اقدام نمایید.

ایجاد مراکز فروش

با بررسی رقبای تجاری در ترکیه متوجه می شویم که یکی از روش های جاری این کشور در حوزه پوشاک ایجاد فروشگاه مناسب در کشورهای هدف است. برای به انجام رساندن این موضوع الزامی است که در گام های نخست نسبت به ثبت علامت تجاری و ثبت شرکت اقدام شود. ثبت علامت تجاری در جهت حفظ مالکیت معنوی است و دیگری با هدف حفظ امنیت سرمایه گذاری انجام می شود. پس از انجام این امور حقوقی مناسب است که نسبت به موقعیت یابی جهت ایجاد مراکز فروش مناسب اقدام شود و پس از موقعیت یابی و تجهیز فروشگاه ها بسیار پراهمیت است که نسبت به ایجاد بسترهای تبلغاتی و بازاریابی اقدامات لازم انجام شود.

استراتژی حضور غیرمستقیم در بازار عراق

بازاریابی اینترنتی
یکی از را هکارهای به دست آوردن بازدیدکنندگان بیشتر یک برند استفاده از ظرفیت شبکه های اجتماعی است. آمارها حاکی از آن است که در حدود 48 درصد از مردم عراق از شبکه های اجتماعی به خصوص فیس بوک و اینستاگرام استفاده می کنند. در نتیجه به دلیل محبوبیت استفاده از شبکه های اجتماعی، بازاریابی اینترنتی می تواند راهکار مناسبی جهت توسعه کسب وکار قلمداد شود.
دیگر روش برای حضور در کشور عراق استفاده از وب سایتهای فروش آنلاین در عراق می باشد که عموماً توسط شرکت های ترک در حال فعالیت می باشد .
بازاریابی میدانی
بازاریابی میدانی عبارت است است از برنامه ریزی و اجرای فعالیتهای بازاریابی و فروش به صورت رودررو و مستقیم در مکا نهایی که مخاطب حضور فیزیکی دارد. بازاریابی میدانی میتواند به صورت مستقیم و یا غیرمستقیم (استفاده از شرکت های متخصص در این حوزه که در کشور عراق فعالیت دارند) انجام شود. 
انواع روشهای بازاریابی میدانی به شرح زیر است:
-    مصاحبه حضوری
-    روشهای کیفی و کمی
-    مصاحبه عمیق
-    طراحی پرسشنامه
-    مطالعه موردی

لینک کوتاه

دیدگاه خود را بیان کنید