اقتصادی و تجاری

یک اقتصاددان: بحران برق جنایتی برنامه ریزی شده است

یک اقتصاددان: بحران برق جنایتی برنامه ریزی شده است

علی الفریجی، متخصص مدیریت نهادهای دولتی در بحران‌ها، تأیید کرد که بحران برق به یک جنایت برنامه‌ریزی‌شده تبدیل شده‌است که از اجرای هر راه‌حل راهبردی جلوگیری می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: «کلیه‌ی قراردادهای انرژی در عراق برای افراد یا احزاب بانفوذ در این کشور کسر می‌شود».
به گزارش عراق یار به نقل از خبرگزاری ملی عراق (نینا) ، الفریجی گفت که «مشکل برق در عراق یک بحران نیست، بلکه یک جرم است که با حمایت مالی و حمایت از سیستم فاسدی که نهادهای دولتی را کنترل می‌کند انجام شده‌است؛ همین‌طور برنامه‌های سیاسی غیرملی که از این بحران‌ها سوءاستفاده می‌کنند».
وی خاطرنشان کرد که «ادامه‌ی مشکل برق را نمی‌توان یک بحران دانست». با توجه به اینکه بحران در هر بخش، سیستم کاری یا پروژه‌ها باید به‌صورت تخصصی حل شود، علل را مطالعه کرده و برنامه‌های راه‌حل را تهیه کنید. همچنین، هیچ منطق اقتصادی یا منطق دیگری نمی‌توند قطعی برق را در کشوری که 10.7٪ از ذخایر نفتی جهان را در اختیار دارد و در رده‌ی دوازدهم ذخایر گاز طبیعی جهان قرار دارد، توضیح دهد. براساس داده‌های بانک جهانی، سالانه بیش از 17 میلیارد مترمکعب گاز می‌سوزد که برای تولید 3500 هزار مگاوات برق کافی است.
وی توضیح داد: «عراق پس از روسیه دوم شد، و پس از آن ایالات متحده و سپس ایران، زیرا داده‌های بانک جهانی نشان می‌دهد که عراق در سال 2016 کل 17.73 میلیارد مترمکعب گاز را سوزاند و سپس این در سال 2019 افزایش یافت و به 17.91 میلیارد مکعب رسید». این نه‌تنها باعث هدر رفتن توانمندی‌های کشور می‌شود، بلکه آلودگی محیط زیست است که از مشکلات زیادی در عراق رنج می‌برد، ازجمله افزایش شدید دما به دلیل انتشار گازهای حاصل از احتراق گاز، بیابان زایی، کمبود آب و از بین رفتن مناطق سبز».
وی تصریح کرد: «علت را می توان با نقص فنی و همچنین سوءمدیریت و فساد بزرگ توضیح داد. دوم: بازی سیاسی در داخل کشور و استفاده از این پرونده به‌عنوان فشار در مرحله‌ای و معامله در مرحله‌ی دیگر».
وی ادامه داد: «ازنظر فنی (به دور از آشفتگی سیاسی)، مشکل برق در عراق به میزان قابل‌توجهی از ضایعات و سوءمدیریت و نرخ بالای فسادآمیز رنج می‌برد؛ همان طور که در پروژه‌های تغییر سیستم الکتریکی به تجهیزات و دستگاه‌های کم‌بازده  و عدم‌رعایت استانداردهای کارایی و کیفیت در سطح جهانی و درنظر گرفتن محیط و جو عراق نشان داده شد. تلاش‌های وزارتخانه، با مسئولان پی‌درپی خود، محدود به افزایش میزان تولید برق در نیروگاه‌های اصلی بود. با این حال، این تلاش‌ها به یک مسئله‌ی مهم توجه نکردند، این که میزان اتلاف انرژی از طریق شبکه‌های اصلی انتقال و توزیع که 42 درصد انرژی تولیدشده از نیروگاه‌های برق در عراق تخمین زده می‌شود؛ که نباید بیش از 13 درصد باشد. طبق گزارش سازمان انرژی عربی، به‌طور متوسط این بالاترین درصد در سطح جهان و جهان عرب است.
وی ادامه داد: «شکاف در ساختمان‌های (مسکونی و تجاری)، سوءاستفاده در شبکه‌های انرژی، افزایش شدید زاغه‌نشین‌ها و عدم وجود برنامه‌ها و راهبردهای توسعه‌ی شهری عواملی هستند که برخورد با مشکل برق را مختل می‌کنند و خطرناک‌ترین آن این است که دولت‌های پی‌درپی این سوءاستفاده‌ها را بدون راه‌حل رها کردند». 

لینک کوتاه

دیدگاه خود را بیان کنید