اقتصادی و تجاری

چالش افزایش جمعیت عراق و تشدید بحران های اقتصادی و خدماتی

چالش افزایش جمعیت عراق و تشدید بحران های اقتصادی و خدماتی

در میانه تاکیدهای کارشناسان بر تداوم وخیم‌تر شدن بحران‌های اقتصادی و خدماتی عراق، جمعیت این کشور با ثبت آمار بالای زاد و ولد طی کمتر از 10 سال به 50 میلیون نفر خواهد رسید.

به گزارش عراق یار به نقل از میدل ایست نیوز، این در حالی است که دولت هیچ‌گونه برنامه و راهکاری برای رویارویی با این افزایش جمعیت ندارد؛ افزایش جمعیتی که کارشناسان تصریح دارند نیازمند میلیون‌ها واحد مسکونی جدید، هزاران مدرسه، بیمارستان، مرکز بهداشتی و نیز توسعه خدمات و زیرساخت‌های کنونی است.
کارشناسان اقتصادی برای مقابله با بحران‌های خدماتی راهکار سرمایه‌گذاری و مشخصا نفت در برابر سازندگی پیشنهاد می‌کنند که عراق می‌تواند با کشورهایی نظیر چین، ترکیه و مصر منعقد کند اما تاکنون به نظر می‌رسد چین محتمل‌ترین گزینه باشد به خصوص که «عادل عبدالمهدی»، نخست‌وزیر پیشین عراق در اواخر سپتامبر سال 2019 میلادی در سفر به چین یادداشت تفاهم اولیه‌ای 30 ساله‌ای را بر اساس نفت در برابر خدمات و سازندگی امضا کرد.
اوایل ماه جاری، وزارت برنامه‌ریزی پیش‌بینی کرد که شمار جمعیت این کشور با رشد 2.6 درصدی در سال 2030 میلادی به 50 میلیون نفر خواهد رسید و با تداوم وضعیت کنونی احتمالا جمعیت عراق در سال 2050 میلادی به 80 میلیون نفر افزایش خواهد یافت.
«عبدالزهره الهنداوی»، سخنگوی وزارت برنامه‌ریزی در گفت‌وگو با العربی الجدید تاکید کرد: افزایش جمعیت نیازمند سیاست‌های توسعه‌ای بلند مدت است تا این افزایش جمعیت را تبدیل به پیشران توسعه اقتصادی کشور تبدیل کند.

افزایش میزان زاد و ولد در مناطق فقیرنشین

بر اساس آمارهای رسمی، میزان زاد و ولد در مناطق دوردست و فقیرنشین که از مشکلات اقتصادی و بهداشتی رنج می‌برند، بسیار بالاست و این امر منجر به افزایش پررنگ جمعیت کشور می شود.
این افزایش جمعیت در حالی است که عراق با بحران‌هایی نظیر بیکاری بالا، فقر، وضعیت نابسامان خدمات‌رسانی، گرانی کالاها، فساد و تورم رو به رشد مواجه است و در بودجه سال جاری و آتی اعتبار مالی برای استخدام‌های جدید پیش‌بینی نشده است.
بر اساس آمار وزارت برنامه‌ریزی و تجارت عراق، جمعیت عراق از 18 میلیون نفر در سال 1990 میلادی به 24 میلیون نفر در سال 2000 افزایش یافت که شمار بیکاران در آن مقطع زمانی به 42 درصد رسید، در سال 2020 نیز با افزایش جمعیت به 40 میلیون نفر، 40 درصد مردم عراق به زیر خط فقر فرو غلتیدند.
در همین رابطه، یک مسئول عالی رتبه عراقی اذعان کرد که کشور دستکم به 5 میلیون واحد مسکونی برای حل مشکل مسکن، 20 هزار مدرسه و 400 بیمارستان جدید و بیش از دو هزار مرکز بهداشتی نیازمند است.
وی گفت: عراق طی سال گذشته تنها 200 مدرسه، یک بیمارستان و 30 مرکز بهداشتی ساخت که در جهت حل بحران‌های خدماتی یک شکست بزرگ به شمار می رود.
این مسئول عراقی اظهار داشت: افزایش جمعیت کشور با خود چالش‌های بزرگی نظیر لزوم دو برابر شدن عملیات عمران و بازسازی و بهسازی زیرساخت‌ها و خدمات را به همراه دارد، این در حالی است که بیش از نیمی از بودجه کشور صرف پرداخت حقوق کارمندان می شود که در ماه چیزی در حدود 4.5 میلیارد دلار برآورد می شود.

لینک کوتاه

دیدگاه خود را بیان کنید