اقتصادی و تجاری

برنامه جاه طلبانه اصلاحات عراق برای رسیدن به انرژی پاک

برنامه جاه طلبانه اصلاحات عراق برای رسیدن به انرژی پاک

پروژه های عراق برای توسعه 7.5 گیگاوات انرژی تجدیدپذیر قبل از سال 2023 مطابق با تصمیم شورای وزرای انرژی در مسیر درستی قرار دارد. این مساله اخیرا در بیانیه احسان عبدالجبار اسماعیل، وزیر نفت عراق، تایید شد.

به گزارش عراق یار به نقل از میدل ایست نیوز، احمد موسی، سخنگوی وزارت برق عراق، هم در 23 اکتبر گفت که این پروژه ها بخشی از یک طرح اصلاحی در سیستم انرژی است که هدف تولید 63درصد برق مورد نیاز کشور از انرژی پاک در پنج سال آینده را دنبال می کنند. دولت عراق در این راستا قراردادهایی را با گروهی از شرکت های بین المللی متخصص در زمینه انرژی پاک برای ایجاد نیروگاه هایی با ظرفیت 3.5 گیگاوات، به عنوان بخشی از برنامه تولید 12 گیگاوات، منعقد کرده است.
جدیدترین قرارداد اینچنینی بین بغداد و شرکت دولتی «مصدر» ابوظبی برای توسعه پروژه های فتوولتائیک خورشیدی با ظرفیت ترکیبی 1 گیگاوات امضا شده است. مرحله اول این پروژه ها هم اکنون در حال اجراست و یک نیروگاه 450 مگاواتی در ذی قار، یک نیروگاه 350 مگاواتی در انبار، یک نیروگاه 100 مگاواتی در نینوا و یک نیروگاه 100 مگاواتی دیگر در میسان را شامل می شود. دولت عراق همچنین قراردادی با شرکت نفت فرانسوی «توتال انرژی» برای ساخت یک نیروگاه خورشیدی 1 گیگاواتی در منطقه بصره امضا کرده و با کنسرسیومی به رهبری «اسکاتک» نروژی برای ساخت یک پروژه خورشیدی 525 مگاواتی متشکل از یک نیروگاه 300 مگاواتی در کربلا و یک نیروگاه 225 مگاواتی در بابل با هزینه 3.6 سنت در هر کیلووات ساعت به توافق رسیده است.
اولین نیروگاه خورشیدی که به سیستم ملی تولید برق عراق اضافه خواهد شد، نیروگاه توتال با ظرفیت 1 گیگاوات است که انتظار می رود در پایان سال آینده عملیاتی شود. سایر نیروگاه های خورشیدی قرار است در سال 2023 به تدریج به سیستم ملی تولید برق اضافه شوند.
اسماعیل، که همچنین رئیس شورای وزرای انرژی است، با ذکر اینکه عراق برنامه های متعددی برای انتقال به انرژی پاک دارد، گفت: «تاکنون سه قرارداد برای ایجاد نیروگاه های برق خورشیدی امضا کرده ایم.» او با اشاره به اینکه عراق تاکنون 40درصد از برنامه ایجاد پروژه های انرژی های تجدیدپذیر را اجرا کرده، بر رعایت محدودیت های آلایندگی محیط زیستی توسط کشورش به منظور کاهش انتشار آلاینده ها و آلودگی تاکید کرد.
عراق از کمبود شدید برق رنج می برد. کمتر از 21 هزار مگاوات تولید می کند، در حالی که به 30 هزار مگاوات نیاز دارد. کمبود گاز برای راه اندازی نیروگاه ها نیز مطرح است. عراق برای دستیابی به خودکفایی در تولید برق به 15 میلیارد دلار بودجه در سال نیاز دارد و درآمدهای این کشور با توجه به هزینه های بالای بخش عمومی نمی تواند پاسخگوی نیازهای بخش برق باشد.
عراق در سال های گذشته تلاشی برای ایجاد ایستگاه برق با انرژی پاک نکرده و تلاش‌ های کنونی به دنبال الحاق آن به توافقنامه آب و هوایی پاریس برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ‌ای است.
تغییر جهت به سمت انرژی خورشیدی در عراق مشکل است و به مطالعات تخصصی نیاز دارد؛ برای نمونه، سیستم برق فرسوده کشور قادر به مقاومت در برابر نوسانات تولید انرژی نیست. با این حال، باید توجه داشت که عراق از سطوح تابش بسیار بالایی برخوردار است که بیش از 1899 کیلووات ساعت بر متر مربع تخمین زده می شود. در نتیجه، داشتن یک شبکه انتقال و توزیع منظم و قابل اعتماد برای فعال کردن نیروگاه های خورشیدی به طور منظم و بدون مشکل، ضروری است. چالش دیگر این است که برنامه ‌های قبلی دولت ‌های متوالی همگی بر تولید متمرکز بوده و توزیع، انتقال و وصول هزینه ‌ها را نادیده گرفته اند.
تغییر جهت عراق به سمت انرژی پاک می‌ تواند سالانه بیش از 5 میلیارد دلار به بودجه این کشور از طریق بهره‌ برداری از نفت خام برای عملیات در ایستگاه‌ های برق و پایان دادن به واردات گاز از ایران، اضافه کند. به نظر می رسد دولت عراق در حال حرکت به سمت اتصال برق خود به کشورهای حاشیه خلیج فارس، ترکیه و اردن است تا به انحصار ایران پایان دهد. این کشور روزانه 5 میلیون مترمکعب از ایران با قیمتی بالاتر از قیمت جهانی واردات دارد. به علاوه، وزارت برق از نفت خام برای تولید برق استفاده و روزانه 200 هزار بشکه مصرف می کند که هزینه های سالانه را به بیش از 5 میلیارد دلار می رساند.
عراق در مقیاس آلودگی محیط زیستی رتبه بالایی دارد که به دلیل افزایش تولید نفت و گاز سوزی، افزایش تعداد خودروها و ژنراتورهای خصوصی و همچنین بیابان زایی گسترده است. این روند یک بحران بزرگ با پیامدهایی همچون هزاران مورد جدید سرطان در سال و افزایش دمای هوا در تابستان گذشته به بالای 50 درجه سانتیگراد، انجامیده است. دولت مصطفی الکاظمی در تلاش برای رسیدگی به این بحران، وزارت محیط زیست را احیا کرد. حیدر العبادی، نخست وزیر سابق، این وزارت خانه را با وزارت بهداشت ادغام کرده بود.
بانک مرکزی عراق هم در اقدامی در همین راستا یک طرح وام دهی برای تشویق شهروندان به نصب پنل های خورشیدی در منازل و مجتمع های مسکونی، تولید برق، کاهش انتشار گرما و کاهش تعداد ژنراتورهای خصوصی پراکنده در محله های مسکونی آغاز کرده است.
در همین راستا، دولت عراق در 22 سپتامبر از آغاز چرخش به سمت انرژی های جایگزین و تکیه بر اقتصاد سبز را با تشکیل کمیته ای عالی رتبه بر اساس توافقنامه آب و هوای پاریس و با هدف کاهش آلودگی خبر داد. جاسم الفلاحی، وزیر محیط زیست، گفت که عراق 10 ماه آفتاب دارد و می تواند از آن برای تولید برق برای شهروندان از طریق پنل های خورشیدی استفاده کند. او از ادارات دولتی و مدارس عراق خواست تا از انرژی پاک برای تولید برق استفاده کنند تا بار روی سیستم برق و استفاده از سوخت های فسیلی کاهش یابد.
به نظر می رسد که تغییر به سمت انرژی پاک برای تولید برق به یک روند عمومی در میان شهروندان عراق تبدیل شده است. با این حال، قیمت تولید انرژی با این شیوه، همچنان بالاست و ترغیب به ادامه آن مستلزم آن است که دولت مالیات گمرکی بر انرژی پاک را کاهش دهد یا لغو کند تا قیمت ها کاهش یابد و دسترسی به آن برای همگان میسر شود.

لینک کوتاه

دیدگاه خود را بیان کنید