اقوام

توزیع منطقه ای اقوام و مذاهب در عراق

توزیع منطقه ای اقوام و مذاهب در عراق

کشور عراق دربرگیرنده اقوام و مذاهب مختلفی است که در سرتاسر این کشور وجود دارند.

در این مقاله به پراکندگی اقوام و مذاهب مختلف بسته به مناطق جغرافیایی می‌پردازیم.

منطقه بغداد

بغداد به عنوان پایتخت عراق مرکز جذب تمام قومیت‌های عراقی محسوب می‌شود. ساکنان بغداد مجموعه‌ای از ادیان و اقلیت‌های مختلف هستند که اغلب آنها مسلمان هستند. به غیر از مسلمانان،کردهای فیلی، مسیحیان، یزیدیها، صائبه و بهاییان سایر اقوام این منطقه را تشکیل می‌دهند. تاقبل از سال 1949 یهودی‌ها بعد از مسلمانان، بیشترین تعداد ساکنان بغداد را به خود اختصاص می دادن، به‌طوری‌که 35% از کل ساکنان بغداد یهودی بودند. بعدها به دلیل مهاجرت یا تبعید این گروه به اسراییل به‌تدریج از جمعیت این گروه کاسته شد. همچنین در محله کاظمیه بغداد تعدادی زیادی عراقی فارسی‌زبان سکونت داشتند که این گروه نیز عمدتا در دهه‌های 60 و 70 میلادی از عراق مهاجرت کردند.

منطقه کردنشین

کردها در منطقه کوهستانی شمال و شمال‌شرقی عراق زندگی می‌کنند و از منظر فرهنگی، لباس و زبان با اعراب تفاوت دارند. اقلیم کردستان به عنوان یک منطقه خودمختار، شامل استان‌های اربیل، سلیمانیه و دهوک است که تقریبا تمام جمعیت این منطقه کرد هستند و اقلیتی از ترکمن‌ها و مسیحیان نیز در این منطقه ساکن هستند. همچنین در بخش‌های شمالی استان‌های صلاح الدین، دیالی،کرکوک و نینوا جمعیت قابل توجهی از اکراد زندگی می‌کنند.

منطقه جنوب

جنوب عراق شامل استانهای بصره،ذی‌قار،میسان،مثنی،نجف،دیوانیه،واسط،کربلا و بابل است. اکثریت قریب به اتفاق جمعیت این منطقه شیعه هستند که در شهرهای کربلا، نجف و بصره جمعیت زیادی از شیعیان فارسی زبان سکونت دارند. در مناطقی از جمله زبیر، ابوالخصیب، ام‌القصر، صفوان،فاو،بصره،ناصریه،سوق‌الشیوخ،شمال شهر بابل،سماوه،عماره و شطره جمعیت قابل توجهی از اهل تسنن ساکن هستند. جمعیت نه چندان زیادی از صائبه نیز در شهرهای بصره،ناصریه،عماره،دیوانیه،شطره،قلعه صالح و سوق‌الشیوخ حضور دارند.درشمال استان واسط،یعنی شهرهای بدره و جصان، جمعیت اندکی از کردهای فیلی و ترکمانی ساکن هستند..در برخی از شهرهای جنوب عراق تعداد اندکی جمعیت یهودی، مسیحی و صائبه نیز حضور دارند.

مرکز و شمال غرب عراق

این منطقه شامل استانهای انبار،صلاح الدین،کرکوک،دیالی و نینواست و بالغ بر 95% از ساکنان این منطقه، عربهای سنی هستند. اقلیت کمی از کردها، ترکمن‌ها،شبک‌ها و مسیحیان نیز در استان نینوی ساکن هستند. ترکمن‌ها بیشتر در منطقه‌ای که اعراب و کردها را از هم جدا می کند یعنی تلعفر و کرکوک زندگی می کنند و مسیحیان نیز اغلب در حوالی موصل زندگی می کنند. در استان دیالی بیشتر عرب‌های سنی ساکن هستند، به‌طوری که 88% درصد ساکنین سنی هستند و در مناطق شمالی  استان حدود  7% جمعیت ترکمن و در مناطق و شهرهای مرزی به نسبت 3% کردهای فیلی (لور) و در برخی روستاها عرب‌های شیعه به نسبت 1% ساکن هستند.در استان کرکوک نیز اغلب مردم عرب و اقلیتی از کردها و ترکمن ها و مسیحیان نیز ساکن هستند.

در نقشه زیر پراکندگی اقوام و مذاهب مختلف در عراق را به تفکیک منطقه جغرافیایی مشاهده می‌کنید

توزیع منطقه ای اقوام و مذاهب در عراق

لینک کوتاه
سیده بشری موسوی

سیده بشری موسوی

فائزه عصاری

فائزه عصاری

دیدگاه خود را بیان کنید