اقوام

آشنایی با اقوام کشور عراق

آشنایی با اقوام کشور عراق

تنوع اقوام در عراق نسبت به سایر کشورهای منطقه زیاد است. در این مطلب به معرفی اقوام عراقی خواهیم پرداخت.

اعراب

بیشترین ساکنان عراق را اعراب با نسبت تقریبی 75 الی 80 درصد از کل جمعیت تشکیل می‌دهند. اعراب خود به دو گروه مسلمانان شیعه که غالبا در استانهای جنوب بغداد و سنی‌ها که بیشتر در استان‌های شمال و غرب بغداد زندگی می‌کنند تقسیم می‌شوند. استان بغداد خود دربردارنده ادیان و اقلیتهای دینی مختلف هست.

کردها

کردها درصدی بین 12% تا 18% ساکنان عراق را تشکیل می‌دهند.این اقلیت بیشتر در مناطق شمال شرقی و در استانهای سلیمانیه و اربیل و دهوک، همراه با مسیحیان و ترکمن‌ها و گروهی از اعراب ساکن هستند. این قوم به صورت پراکنده در استان‌های نینوا و دیالی و بغداد نیز ساکن هستند.کردها از نظر نوع پوشش و زبان و فرهنگ از سایر اقلیت‌ها متمایز هستند.
از این تعداد کردها یک سوم انها شیعه و یک سوم دیگرشان سنی هستند که در جنوب سلیمانیه و شمال دیالی و قسمت هایی از کرکوک ساکن می باشند و اما کردهایی با مذهب ایزدی در دهوک و نینوی در مناطق شیخان و سنجار و سیمیل ساکن هستند و کردهایی با مذهب کاکایی در روستاهای کرکوک و الموصل و کردستان مستقر هستند.

ترکمن ها

ترکمن ها درصدی بین 5% تا 7% ساکنان عراق را به خود اختصاص می‌دهند و بیشتر آنها در شهرهای جلولا،سعدیه،کفری،سلیمان بیک،طوز و یکنجه در استان کرکوک و داقوق و تلعفر در استانهای کرکوک و دیالی و نینوی ساکن هستند.ترکمن‌های سنی 70% ترکمن‌های عراقی را شامل می‌شوند و در کرکوک و تلعفر و حمرین و سلیمان بیک ساکن هستند، در حالیکه ترکمن‌های شیعه 30% از جمعیت این قوم را تشکیل می‌دهند که این تعداد در مناطقی همچون طوزخورماتو، تلعفر، داقوق و نواحی امرلی و و قزانیه و قره‌تپه و روستاهایی همچون بشیر و بسطاملی و روستایی در نزدیکی موصل و مناطقی از کرکوک و منطقه تسعین و خانقین و بلدروز و بدره و جصان و بخشی از بغداد نیز ساکن هستند.

مسیحیان

مسیحیان عراق  به چند گروه و اقلیت تقسیم می شوند. بیشتر حضور این اقلیت در منطقه سهل نینوا در شمال عراق و در محله‌هایی همچون قوش،تلکیف،عنکاوه، شقلاوه، عقره، سرسنک و بغدیداست. این درحالی است که بیشترین تراکم مسیحیان از لحاظ تعداد متعلق به بغداد است.در شهرهای جنوبی مانند بصره و العماره و حله نیز نسبت اندکی از مسیحیان ساکن هستند.

آشوریان و ارامنه

بیشتر آشوریان در نزدیکی موصل زندگی می‌کنند. تعداد زیادی از آشوریان مسیحی بعد از جنگ جهانی اول از منطقه هکاری در مجاورت ترکیه وارد عراق شدند . 
بیشتر تراکم جمعیتی ارامنه متعلق به بغداد و بصره و موصل می باشد.

شبک

شبک گروهی از مسلمانان با گرایش شیعه هستند که اغلب مورخین در اصالت آنها اختلاف نظر دارند.بیشتر شبک ها در روستاهای نینوا ساکن هستند و اولین ظهور آنها به دوران عثمانی برمی‌گردد. اسناد و مدارک به‌جامانده از دوران عثمانی نشان می دهد که این گروه، از ابتدای قرن هفدهم اقلیتی مستقل بوده‌اند.

یزیدی ها (ایزدیان)

یزیدی ها اقلیتی قومی و مذهبی هستند که مورخین در اصالت آنها اختلاف نظر دارند. این اقلیت در مناطقی از نینوا از جمله بعشقیه، سنجار و شیخان متمرکز هستند. بخشی از یزیدی‌ها به زبان کردی و گروهی دیگر به زبان عربی سخن می‌گویند.لباس‌های مردانه آنها عربی و لباس‌های زنانه آنها فسریانیه است. دین و رسوم یزیدیان از دستوراتت و آموزه‌های امیر یزیدیان، تحسین بیک برگرفته شده و کتابهای باستانی ایشان همگی به زبان سریانی است.

لینک کوتاه
سیده بشری موسوی

سیده بشری موسوی

فائزه عصاری

فائزه عصاری

دیدگاه خود را بیان کنید