استان میسان

آشنایی با استان میسان

آشنایی با استان میسان

استان میسان در جنوب شرقی کشورعراق و 400 کیلومتری جنوب بغداد واقع شده است. 

از شمال و شمال غربی با استان واسط، از غرب با ذی قار، از جنوب با بصره و از شرق با کشور ایران هم مرز است. مرکز استان، شهر «عماره» است که درکنار رودخانه دجله واقع شده است. میسان تا پیش از سال 1976 به استان عماره معروف بود. از دیگر نام های عماره، «کوره دجله» به معنی «تعدادی روستا در کنار رود دجله» است.
آب و هوای استان میسان گرم و خشک است و میزان رطوبت نسبی در کل سال 45 درصد است. عمده منابع آبی استان وابسته به رود دجله و انشعابات آن است.

نقشه و مشخصات استان

نقشه استان میسانمشخصات استان میسان

پیشینه تاریخی

میسان، یکی از قدیمی‌ترین مناطق عراق است که با استناد به منابع تاریخی در سال 1324 قبل از میلاد مسیح توسط اسکندر مقدونی و در منطقه تلاقی رودهای دجله و کارون ساخته شده و شهر عماره مرکز پادشاهی وی بوده است. این منطقه در قدیم با نام های مختلفی مانند میشا (سریانی)، میشون (عبری) و میسون (فارسی) شناخته می‌شده است. برخی معتقدند که منشاء نام «میسان» به پادشاهی میشان باز می‌گردد و با گذشت زمان به میسان تبدیل شده است. 

آموزش

استان میسان به لحاظ امکانات آموزشی دارای یک دانشگاه، 653 مدرسه ابتدایی، 31 مهد کودک، 186 مدرسه متوسطه و 4 مؤسسه تربیت معلم است. 
همچنین استان چندین موسسه و مدرسه فنی و حرفه ای نیز در خود دارد.

بهداشت و درمان

استان میسان مجموعا دارای 6 بیمارستان و 80 مرکز درمانی عمومی است.

اقتصاد

همانطور که در بخش کشاورزی ذکر شد، استان میسان یکی از استان های دارای مزیت در بخش کشاورزی است. حدود 69 درصد از خاک این استان قابلیت کشت و زراعت دارد. زمین های مسطح و حاصلخیز و وجود منابع مختلف آب از قبیل رودخانه دجله و انشعابات آن، سفره های آب زیرزمینی و چاه‌های متعدد، زمینه مساعدی را برای توسعه کشاورزی فراهم آورده است. علاوه بر این زمینه‌ها، باغ ها و نخلستان های فراوانی در استان میسان وجود دارد که می توانند نیازهای صنایع غذایی تبدیلی مختلف را تامین کنند. به دلیل فراوانی آب و وجود هورها، امکان توسعه صنایع شیلات در این استان مهیاست.
در بخش دامپروری نیز بدلیل شرایط مناسب و مراتع سرسبز، انواع دام از قبیل گوسفند، بز، گاو، گاومیش و شتر در سرتاسر استان پرورش داده می‌شود.
   در استان میسان، واحدهای تولیدی صنعتی مختلفی وجود دارد که مهمترین آنها کارخانه‌های پلاستیک میسان، روغن سازی میسان، تولید شویندههای صنعتی و خانگی، تولید کیسه مقوا، شانه تخم‌مرغ و کارخانه شکر هستند که عمدتاً تعطیل بوده و نیاز به سرمایه‌گذاری و تامین مالی و راه اندازی مجدد دارند. وجود منابع فراوان شن و ماسه و سنگ آهک در استان میسان، زمینه مناسبی برای احداث، و توسعه تولید صنایع ساختمانی مهیا می‌سازد.
   در بخش کشاورزی و دامپروری و شیلات نیز به دلیل فراوانی محصولات، امکان احداث انواع واحدهای تبدیلی صنایع غذایی و کشاورزی در این استان وجود دارد.
   از طرفی وجود ذخایر عظیم نفتی و گاز طبیعی در استان میسان، احداث انواع صنایع شیمیایی و پتروشیمی را موجه می‌سازد. به ‌‌‌‌طور کلی وجود راه‌های حمل و نقل متعدد، نزدیکی استان میسان به بندر بصره و آب‌های خلیج فارس و مجاورت با کشور ایران از جمله مزایای مهم استان میسان برای راه‌های مختلف سرمایه گذاری است.

فعالیت های اصلی

فعالیت‌های اصلی و اشتغال در این استان در بخش‌های: نفت، کشاورزی، دامپروری، پرورش ماهی، تولید شکر،کاغذ و روغن است.

آب و هوا و منابع آبی میسان

آب و هوا و منابع آبی

استان میسان گرم و خشک است و متوسط حداکثر دمای استان 31.5 و حداقل آن 17.1 درجه سانتیگراد در سال است. میانگین میزان تبخیر سالیانه استان، 3620 میلی متر و میزان رطوبت نسبی هوا نیز 45 درصد است که در زمستان بهدلیل بارشها افزایش می یابد. میزان متوسط سالیانه نزولات آسمانی استان 161 میلیمتر است. بارشها نیز تنها از آبان تا فروردین مشاهده می‌شود.
   عمده منابع آبی استان وابسته به رودخانه دجله و انشعابات آن است. البتیره، الکحلاء، العریض، المشرح از مهم ترین انشعابات رود دجله هستند که برای حفاظت از این منابع و ذخیره سازی آنها برای کشاورزی، انواع آب بندها و سد ایجاد شده است. همچنین چاه‌هایی برای استخراج آب‌های زیرزمینی حفرشده که عمدتاً در شرق و شمال شرق استان قرار دارند. هرچند به دلیل عدم سرمایه‌گذاری مناسب، تأثیرگذاری محدودی دارند.

لینک کوتاه

1 دیدگاه

  • مطلب بسیار خوبی بود

دیدگاه خود را بیان کنید