استان دیاله

آشنایی با استان دیاله

آشنایی با استان دیاله

استان دیاله یا «دیالی» در شرق کشور عراق و در مرز ایران واقع شده و با استان‌های کرمانشاه و ایلام هم‌مرز است.

دیاله از معدود استان‌های عراق است که دارای دو قومیت بزرگ کرد و عرب است و این درحالی است که در پنج استان مرزی دیگر چنین ترکیب جمعیتی وجود ندارد.
 مرکز استان دیاله، شهر «بعقوبه» است که در56 کیلومتری شمال بغداد قرار دارد. از دیگر شهرهای مهم استان دیاله می توان به «خانقین» اشاره کرد. دیاله یکی از حاصلخیزترین استان‌های عراق در زمینه کشاورزی، باغ‌ها و نخلستان‌هاست.

نقشه و مشخصات استان

نقشه استان دیالهمشخصات استان دیاله

پیشینه تاریخی

در ماه دسامبر سال 2011 میلادی، شورای حکومتی دیاله با انتشار بیانیه‌ای، این ناحیه را نیمه خودمختار اعلام کرد. دو ماه پیش از این مسئله، اتفاق مشابهی در استان صلاح‌الدین رخ داده بود. شورای دیاله این اقدام را با استفاده از ماده 119 قانون اساسی عراق و به سبب بدگمانی‌های دولت حاکم شیعه مذهب نوری المالکی انجام داد. برخلاف استان صلاح‌الدین، دیاله پیچیدگی قومی و مذهبی بالایی دارد و همین مسئله سبب شد تا اعتراض و درگیری در این استان بالا بگیرد.

پیشینه تاریخی دیاله

آموزش

در استان دیاله یک دانشگاه دولتی به نام دانشگاه دیاله، دو دانشکده خصوصی به نام‌های «الیرموک» و «بین النهرین»، ‌15 دانشکده فنی و دو موسسه تربیت معلم وجود دارد.

دانشگاه دیاله

در زمینه آموزش پایه نیز این استان دارای 844 مدرسه ابتدایی، 44مهدکودک، 409 مدرسه متوسطه و یک موسسه فنی و حرفه ای  است. 

بهداشت و درمان

به لحاظ امکانات درمانی، استان دیاله 10 بیمارستان دولتی،3 بیمارستان خصوصی، 54 مرکز بهداشتی و 39 کلینیک دارد.

اقتصاد

میادین نفت و گاز متعددی در دیاله وجود دارد. میدان گازی «المنصوریه» از بزرگترین و باکیفیت‌ترین میدان های گازی عراق به حساب می آید. سایر میدان های نفتی این استان عبارتند از: کمیره، جلابات، الخشم الاحمر و نادومان.
تعدادی از قدیمی ترین میدان های گازی و نفتی عراق در شهرستان خانقین قرار دارند که مهمترین آنها میادین منطقه «نفت خانه» است که نفت آن به وسیله لوله و با عبور از سلسله جبال «حمرین» و با گذر از شهرستان «بلدروز» به پالایشگاه نفت الدوره منتقل می‌شود.
قرار گرفتن در میان دو منبع اصل آب، یعنی رود دیاله و رود عظیم، وجود دریاچه های «عظیم» و «حمرین» و سدهای «قزانیه» و «مندلی»  باعث شده تا این استان از منابع آبی مناسبی جهت کشاورزی برخوردار باشد و جمعیت زیادی از نیروی انسانی در زمینه کشاورزی مشغول بهکار باشند.
بخشهای زیادی از دیاله مملو از درختان خرماست. کاشت پرتقال، زیتون، گندم، جو و حبوبات نیز در این استان رایج است. 
از دیگر فعالیت های مردم استان می توان به دامپروری، مرغداری، زنبورداری و پرورش ماهی اشاره کرد. 

کشاورزی در استان دیاله

فعالیت های اصلی

اهم فعالیت‌های استان در حوزه‌های کشاورزی، دامداری، مرغداری، زنبورداری و پرورش ماهی است.

زیرساخت

استان دیاله حلقه ارتباطی جاده های اصلی است که شمال عراق را به جنوب و شهرهای شمالی را به بغداد متصل می‌کند . همچنین کوتاهترین جاده بین المللی به طول 960 کیلومتــر که تهران را به بغداد متصـــل می‌کند، از این استان عبور میکند.
در استان دیاله علاوه بر فرودگاه «ابن فرنانس» در شمال بعــــقوبه، 3 فرودگاه دیگر نیز جهــــــت پروازهای محــلی در مـــنصوریه، عظیم و بنی اســــــد وجود دارد.
استان دیاله کوریدور تجارت کشورهای آسیای میانه با سایر استانهای عراق به حساب می‌آید.

آب و هوا استان دیاله

آب و هوا

استان دیاله دارای تابستان های گرم و زمستان های سرد است و اختلاف دما در شب و روز و فصول تابستان و زمستان کاملا محسوس است. 

لینک کوتاه

دیدگاه خود را بیان کنید