استان انبار

آشنایی با استان انبار

آشنایی با استان انبار

انبار، بزرگ‌ترین استان عراق و مرکز آن «رمادی» است. این استان در غرب عراق واقع شده و مرزهای مشترکی با سوریه، اردن و عربستان سعودی دارد.

انبار، 100 کیلومتر از استان بغداد فاصله دارد. اکثر ساکنان این استان مسلمانان اهل سنت هستند و بیشتر آنها متعلق به قبیله «الدلیم» و «عنزه» هستند که همگی به زبان عربی صحبت می‌کنند. شهرهای مهم دیگر استان انبار فلوجه و حدیثه است. این استان تا قبل از سال 1976 به نام استان رمادی شناخته می شد و پیش از سال 1962 به «دلیم» معروف بود. 
در اوایل سال 2014، دولت اسلامی عراق و شام (داعش) با کمک شبه نظامیان سنی محلی، یک کارزار برای به دست گرفتن کنترل این استان آغاز کرد. اقدامات تهاجمی بی شماری توسط دولت عراق برای بیرون کردن داعش از این استان و جلوگیری از اشغال انبار توسط آن ها انجام شد که عبارت بودند از: کمپین انبار (2015-16)، حمله انبار غربی (سپتامبر 2017) و مبارزات انتخاباتی 2017 عراق غربی. این منطقه تا پایان سال 2017 به طور کامل بازپس گرفته شد.
استان انبار با سه کشور اردن، سوریه و  عربستان سعودی مرز مشترک دارد و دارای چهار مرز خروجی است:
مرز خروجی طریبیل با کشور اردن
مرز خروجی تنف با کشور سوریه
مرز خروجی قائم با کشور سوریه
مرز خروجی عرعر با کشور عربستان سعودی

نقشه و مشخصات استان

نقشه استان انبارمشخصات استان انبار

پیشینه تاریخی

این استان قبل از 1961 با نام «لواء الدلیم» نامیده می‌شد. انبار از مناطق مهم ایران در دوران ساسانی بوده و به دلیل آنکه توشه‌گاه و انبار سپاه ساسانیان بوده، در زبان پهلوی به نام «هنبار» خوانده می‌شده است. بسیاری از مورخان، انبار را بعد از تیسفون، دومین شهر مهم دوران ساسانی در غرب ایران دانسته‌اند. واژه انبار همانطور که اغلب لغت‌نویسان عرب اشاره می‌کنند، وامدار ای از همان کلمه هنبار فارسی است. در دوره ساسانیان، مسیحیان انبار، قدرت زیادی داشتند؛ تاجاییکه یک اسقف بزرگ یعقوبی در آنجا مستقر شده بود و همزمان یکی از مراکز بزرگ یهودیان نیز به شما می رفت. انبار در زمان خلافت ابوبکر به دست خالدبن ولید فتح شد. مردمان انبار که در هنگام غارت‌های خالد در شهرهای سواد، کمکی از مرکز ایران دریافت نکرده بودند، از پشت باروهای شهر به دفاع از شهرشان پرداختند. شیرزاد، امیر ساباط نیز که در آنجا بود گریخت و مردم که یارای دفاع نداشتند، با خالد صلح کردند.

مسجد فلوجه

آموزش

استان انبار دو دانشگاه اصلی به نام‌های دانشگاه انبار و دانشگاه فلوجه دارد.
در مقطع پایه و متوسطه نیز 1201 مدرسه ابتدایی، 47 کودکستان، 584 مدرسه متوسطه،  
4 مؤسسه تربیت‌معلم و بسیاری مؤسسات و مدارس فنی و حرفهای در این استان وجود دارد.

بهداشت و درمان

استان انبار در زمینه بهداشت و درمان، 15 بیمارستان و 161 مرکز درمانی را داراست.

اقتصاد

عبور بخشی از رودخانه فرات که از شمال غربی استان به سمت جنوب شرقی آن جاری است، وجود چهار منبع آبی بزرگ شامل دریاچه های حبانیه، سد حدیثه، ثرثار و رزازه و همچنین مخازن آبهای زیرزمینی باعث شده تا زمین های این استان بسیار بارور و حاصلخیز باشد و بخش قابل توجهی از نیروی کار استان در حوزه کشاورزی مشغول به کار باشند
از مهمترین محصولات کشاورزی انبار، سیب زمینی است که در بهار و پاییز برداشت می شود. گندم، جو و ذرت نیز معمولا در این استان پرورش داده می شود. همچنین استان انبار سالیانه حجم بسیار زیادی خرما تولید می نماید. انبار به عنوان تولیدکننده فسفات و کود نیز شناخته می‌شود.
   ذخایر عظیمی از گاز طبیعی و نفت در استان انبار وجود دارند؛ بطوریکه ذخایر نفتی میدان «عکاز» در حدود 50 میلیارد فوت مکعب تخمین زده می شود و ذخایر گازی استان درحدود 53 تریلیون فوت مکعب برآورد شده است.
مضاف بر این، استان انبار دارای معادن طلا، فسفات، آهن، اورانیوم، گوگرد و نقره است.

فعالیتهای اصلی

فعالیت‌های اصلی در استان انبار شامل موارد زیر است:
•    کاشت غلات
•    دامپروری
•    تولید خرما
•    تولید کود
•    تولید سیمان
•    تولید سرامیک
•    تولید شیشه

زیرساختها

یک خط راهآهن به طول 522 کیلومتر در استان وجود دارد که از بغداد شروع شده و در ناحیه معادن عکاشات در قائم پایان مییابد و برای حمل مسافران و کالاها استفاده میشود. 
یکی از طولانی ترین بزرگراه های عراق به طول 596 کیلومتر نیز در این  استان وجود دارد که از بغداد ، فلوجه ، رمادی ، طریبیل و تنف در مرزهای عراق-سوریه میگذرد.
دیگر بزرگراه های این استان عبارتند از: 
بزرگراهی با طول (219) کیلومتر که قائم – عکاشات – رطبه را به هم متصل میکند.
بزرگراه قائم – حدیثه به طول (156) کیلومتر و بزرگراه نخیب – خروجی عرعر به طول (160) کیلومتر 

آب و هوا و جغرافیا

انبار یکی از خشک ترین استان های منطقه کویری غربی عراق است. قسمتی از انبار، بخشی از صحرای سوریه را تشکیل می‌دهد که با مناطق استپی و بیابانی مشخص می شود. بیشتر استان انبار بعنوان بخشی از فلات شبه جزیره عربستان در نظر گرفته می‌شود. با توجه به کاهش حفاظت از اراضی و عدم وجود پوشش گیاهی طبیعی، زمین اغلب در معرض باد و باران قرار دارد و مستعد فرسایش شدید است.
میانگین بارندگی در الانبار 115 میلی متر در سال است. دما در تابستان ممکن است به 45 درجه سانتیگراد برسد و در زمستان نیز به احتمالا تا 9 درجه سانتیگراد کاهش یابد.

جغرافیای سیاسی

دو واقعیت متضاد در جغرافیای استان انبار وجود دارد، اگرچه این استان بزرگترین استان عراق است اما کم جمعیت ترین آن نیز هست.در استانی که تقریباً به اندازه کشور بنگلادش است، کمتر از 1.8 میلیون عراقی زندگی می کنند. بیشتر مردم در شهرهای بزرگ مانند رمادی و فلوجه زندگی می کنند و تقریباً باقی افراد در فاصله کوتاهی از رود فرات زندگی می کنند که از بغداد تا مرز سوریه در نزدیکی القائم جریان دارد. امروزه از جمعیت 9 میلیونی بغداد، حدودا یک میلیون نفر از مهاجرین استان انبار هستند که در شهر و حومه آن زندگی می‌کنند
بخشی از چالش‌های استراتژیک انبار، در آمار تلفات مشخص می‌شوند. در طول چهار سال اول حمله آمریکا و متحدانش به عراق، استان انبار مرگبارترین استان برای آمریکایی‌ها بود و تقریباً یک سوم تلفات آمریکایی ها در این استان بود.
از دیگر نکات قابل توجه، تضاد بین دره حاصلخیز رود فرات و بقیه استان است. در امتداد فرات، باغ های میوه و سبزیجات و نخل‌های خرما، سرسبزی خاصی به منطقه بخشیده است. درعین حال، تنها به فاصله چند کیلومتر از فرات، چشم انداز بیابانی نمایان می شود.

لینک کوتاه

دیدگاه خود را بیان کنید