اقتصادی و تجاری

چرا بغداد مقصد محبوب مهاجران لبنانی است؟

چرا بغداد مقصد محبوب مهاجران لبنانی است؟

در بهار 2021 بود که «اکرم جوهری» خسته از حقوق پایین خود، وسایل و گذرنامه لبنانی‌اش را برداشت و بدون هیچ برنامه از پیش تعیین‌شده‌ای سوار پرواز بیروت به بغداد شد.

به گزارش عراق یار به نقل از «فرانس پرس» در نتیجه بحران اقتصادی چندساله در لبنان که بانک جهانی آن را یکی از بدترین بحران‌های اقتصادی از سال 1850 دانسته، با کاهش قیمت لیر لبنان در برابر دلار، حقوق اکرم 42 ساله به کمتر از 100 دلار رسید و مانند بسیاری از مردم لبنان به صرافت سفر افتاد.
کارش را تعطیل کرد و بغداد گزینه‌ای بدیهی برایش بود: شهری نزدیک به بیروت با رونق اقتصادی فراوان که سفر به آن هم ویزا نمی‌خواست.
«وقت اینکه در امارات سراغ کار بروم را نداشتم، باید فوری یک کاروباری راه می‌انداختم، آمدم بغداد و از طریق اینستاگرام دنبال کار گشتم تا یک کار پیدا کردم».
در فاصله ژوئن 2021 تا فوریه 2022 بیش از 20 هزار لبنانی به عراق سفر کرده‌اند. طبعا این عدد شامل زائرانی که به نجف و کربلا می‌روند نمی‌شوند.
«علی حبحاب»، سفیر لبنان در بغداد، تأکید می‌کند که بغداد اخیرا به یک مقصد محبوب برای لبنانی‌ها تبدیل شده است. به خصوص برای پزشکان لبنانی که به راحتی در مراکز درمانی عراق استخدام می‌شوند.
«علی الراوی»، کارشناس اقتصادی عراقی، تأکید می‌کند که شرکت‌های لبنانی فرصت‌های بسیاری در عراق دارند چون اکثر شرکت‌های خارجی هنوز از سرمایه‌گذاری در عراق می‌ترسند و تصورات نادرستی از وضعیت امنیتی عراق دارند.
به گفته وی لبنانی‌ها از شرایط عراق باخبرند و فضای سرمایه‌گذاری در عراق را به خوبی می‌شناسند چون این فضاها در لبنان و عراق شباهت‌های بسیاری دارد.
جدا از فرهنگ و زبان، اوضاع سیاسی و ترکیب فرقه‌ای و فساد مالی هم در دو کشور تا حد زیادی شبیه یکدیگر است.
بغداد امروز بعد از چند دهه جنگ و اشغال و درگیری‌های داخلی، بار دیگر شور زندگی پیدا کرده است. کافه‌ها تا پاسی از شب بازند و به مشتری‌هایشان خدمات می‌دهند. مراکز آرایشی و درمانگاه‌ها و مطب‌های پزشکان به خصوص جراحان پلاستیک هم در سطح شهر پراکنده است.
اما این سرزندگی تازه با کمبود تجربه و بحران معیشتی همراه است.
عراق خود دچار فقر و بیکاری و ضعف شدید زیرساخت‌ها و خدمات است. نسبت بیکاری در عراق 40 درصد است و حدود یک سوم جمعیت کشور زیر خط فقر به سر می‌برند و بسیاری از مردم، مانند لبنانی‌ها، تمایل به مهاجرت دارند.
عراق در زیرساخت‌های درمانی نیز بسیار ضعیف است و این باعث شده که بسیاری از مردم برای عمل‌های جراحی به کشورهای همسایه، از جمله ایران و ترکیه و لبنان سفر کنند.
«میکل شرفان»، مدیر اجرایی «مرکز تخصصی چشم‌پزشکی لبنان» که اکنون به بغداد منتقل شده می‌گوید بسیاری از مشتری‌های این مرکز در بیروت عراقی بودند. اما بحران اقتصادی لبنان باعث شد که این مرکز خسارت‌های مالی شدیدی ببیند و بسیاری از پزشکان لبنانی هم کشورشان را ترک کنند.
اینجا بود که بغداد یک جایگزین ایدئال به نظر آمد: بازاری تشنه با بافت جمعیتی مشابه لبنان که هیچ مرکزی در آن خدماتی از نوع مرکز تخصصی چشم‌پزشکی لبنان ارائه نمی‌کند.
اینگونه بود که این مرکز یک سال پیش شعبه خود را در بغداد افتتاح کرد و بدین ترتیب بخش زیادی از خسارت‌های خود را توانست جبران کند.
شرفان می‌گوید: «پزشک‌های ما به صورت دوره‌ای به بغداد می‌آیند، هر هفته یک یا دو پزشک می‌آیند، بیماران را معاینه می‌کنند، درآمدی کسب می‌کنند و به لبنان برمی‌گردند».
در حال حاضر بیش از 410 شرکت لبنانی در عرصه‌های گوناگون آموزش، ساختمان‌سازی، خدمات گردشگری (رستوران و هتل) در عراق فعال هستند. این تعداد در اقلیم کردستان به بیش از 500 شرکت می رسد.
اکرم از وضعیت معیشت خود در عراق بسیار راضی است و خیالش راحت است که می‌تواند هزینه‌های دو فرزند و همچنین پدر و مادرش را تأمین کند. البته از اینکه بچه‌هایش کنارش نیستند ناراحت است، «اما کاری‌اش نمی‌شود کرد، راه زیادی تا بیروت نیست، هر ماه به دیدنشان می‌روم».

لینک کوتاه

دیدگاه خود را بیان کنید