استان سلیمانیه

آشنایی با استان سلیمانیه

آشنایی با استان سلیمانیه

سلیمانیه یکی از استان‌های مهم اقلیم کردستان عراق به شمار می‌رود و طبیعت آن کوهستانی است که هرچه به سمت مرز‌های شرقی با ایران حرکت کنیم این وضعیت بیشتر نمایان می‌شود.

شهر سلیمانیه که مرکز استان نیز هست در بین دو رشته کوه «گویژه» و «کله زرده» در شمال عراق و نزدیک مرزهای ایران و عراق واقع شده است.  فاصله آن با بغداد، 385 کیلومتر و با اربیل پایتخت اقلیم کردستان 198 کیلومتر است. در 60 کیلومتری شمال غرب شهر سلیمانیه سد «دوکان» بر روی رودخانه «زاب» کوچک قرار دارد.

نقشه و مشخصات استان

 نقشه سلیمانیهمشخصات استان سلیمانیه

پیشینه تاریخی

سلیمانیه به فرمان ابراهیم شاه در سال 1784 میلادی بنا شد. تاریخ نگار، کلاودیوس ریج، در این باره در کتاب سفرنامه خود که در سال 1820 میلادی منتشر شده می گوید: «شهر سلیمانیه دارای بازارهای بزرگ و حمام های تمیز به سبک استانبولی است»
این شهر در تمام زمینه ها به صورت مستمر درحال پیشرفت است و رستوران ها، هتل ها، گردشگاه ها، اماکن تاریخی و گردشگری زیادی مانند موزه ها و مراکز خرید در این شهر فعالیت می‌کنند. سلیمانیه نقشی محوری در فرهنگ و هنر کُردی دارد و به همین خاطر به عنوان پایتخت فرهنگی کردستان شناخته شده است.

آموزش

سلیمانیه به عنوان یکی از قطب های مهم علمی کشور عراق یاد می شود و چندین دانشگاه معتبر کشور عراق در این شهر قرار گرفته‌اند. زبان تدریس در دانشگاه های سلیمانیه کردی، عربی و انگلیسی است.
- دانشگاه آمریکایی در سلیمانیه در سال 2007 ، به عنوان اولین دانشگاه بین‌المللی در این شهر افتتاح شد. در این دانشگاه، دروس به زبان انگلیسی تدریس می‌شود و شامل 6 کالج خصوصی است.
- دانشگاه جدید سلیمانیه در سال 1991 افتتاح شد که به زبان‌های عربی، انگلیسی و کردی در این دانشگاه تدریس می‌کند.
علاوه بر این، در مقاطع دیگر 600 مدرسه ابتدایی، 310 مدرسه متوسطه و بیش از 15 مؤسسه فنی و حرفه‌ای در این استان وجود دارد. 

بهداشت و درمان

استان سلیمانیه به لحاظ امکانات درمانی، دارای 50 بیمارستان و 502 مرکز درمانی در سراسر استان است.

اقتصاد

استان سلیمانیه اکنون تا حد زیادی از آرامش نسبی و امنیت و وضعیت پایدار اقلیم کردستان عراق پس از تحولات سال 2003 بهره‌مند است. از جمله اینکه، اقلیم کردستان کمتر تحت تأثیر تحریم هایی که به عراق تحمیل شد، قرار گرفت. تحریم هایی که بعد از حمله به کویت وضع و پس از سال 2003 برداشته شد. یکی دیگر از دلایل اصلی این بود که سازمان ملل به جای دولت مرکزی عراق، کمک‌های بشردوستانه‌ای برای توسعه و پیشرفت منطقه کردنشین عراق اختصاص داد.طی این کمک‌ها، سهم زیادی از برنامه تامین مواد غذایی سازمان ملل به اقلیم کردستان اختصاص یافت. 
وضعیت امنیتی نسبتا پایدار پس از سال 2003، سرمایه گذاری های خارجی و گردشگران داخلی و خارجی را به سلیمانیه جذب کرد. از سال 2003، این استان شاهد رونق ساخت و ساز بود. به لطف منابع آب وسیع و دشت های حاصلخیز، کشاورزی یکی از نقاط قوت سلیمانیه است.
با این وجود، در گذشته افزایش سرمایه گذاری‌های خارجی باعث افزایش تورم شد و نتوانست فرصت‌های شغل کافی برای ساکنان استان ایجاد کند. به‌علاوه زیرساخت‌های ضعیف و فساد، مانع توسعه اقتصادی استان می شد. اختلاف نظر بلند مدت درمورد بودجه بین دولت اقلیم کردستان و دولت مرکزی نیز، اقتصاد سلیمانیه را تحت تأثیر خود قرار داد. طی این اختلافات، دولت مرکزی بخشی از سهم بودجه اقلیم کردستان را بدلیل صادرات نفت مستقل پس گرفت. 

زیرساخت های سلیمانیه

فعالیت های اصلی

فعالیت‌های اصلی در سلیمانیه عراق شامل: گردشگری، کشاورزی و صنعت ساختمان سازی و صنایع وابسته به آن است.

زیرساخت‌ها

استان سلیمانیه یک استان مرزی است که ارتباطات تجاری گسترده ای با ایران دارد و دارای جاده‌های داخلی و مرزی با استان‌های همجوار است. سلیمانیه دارای یک فرودگاه بین‌المللی نیز هست.

جغرافیا و آب‌و‌هوا

جغرافیا و آب‌و‌هوا سلیمانیه

شهر سلیمانیه در ارتفاع 853 متری از سطح دریا واقع شده و آب و هوای آن مدیترانه‌ای است و زمستان‌های سرد و بارانی و تابستان‌های گرم و خشک دارد که در مقایسه با مناطق اطراف، در تابستان خنک‌تر و در زمستان مرطوب تر است. بارش باران هم در این منطقه به ماه‌های زمستان محدود است.
سلیمانیه میزبان دشت های حاصلخیز «حلبچه» و «بتوین» است که راهی برای رسیدن به تپه ها و رشته کوه زاگرس در شمال شرقی هستند.

لینک کوتاه

دیدگاه خود را بیان کنید