اقتصادی و تجاری

هزینه یک وعده افطار در کشورهای عربی چقدر است؟

هزینه یک وعده افطار در کشورهای عربی چقدر است؟

کشورهای عربی در ماه رمضان شاهد افزایش قیمت مواد مصرفی است که باعث افزایش فشار بر هزینه‌های خانواده می‌شود.

آمارها نشان می‌دهد که در سال جاری در سایه افزایش قیمت مواد غذایی در سطح جهانی و اختلال در روند صادرات و واردات مواد غذایی این هزینه‌ها در کشورهای عربی دوچندان شده است.

مصر

آمارهای رسمی مصر نشان می‌دهد که مردم مصر در ماه رمضان 75-80 میلیارد جنیه (بیش از 4 میلیارد دلار) خرج مواد غذایی می‌کنند. این مبلغ 25 میلیارد جنیه بیشتر از هزینه معمول مواد غذایی در دیگر ماه‌هاست.
با افزایش چشمگیر تورم در مصر، قیمت مواد غذایی نیز افزایش یافته است. از جمله قیمت مرغ از هر کیلو 42 جنیه به حد‌اقل 150 جنیه افزایش یافته است (هر دلار = 18.3 جنیه).
بر اساس آمارهای دولتی مصر، هر خانواده 4 نفره برای یک وعده سحری و یک وعده افطار دست‌کم 170 جنیه (9.2 دلار) هزینه می‌کند.

اردن

هزینه مواد غذایی در اردن نیز از آغاز سال جاری میلادی افزایش 20-30 درصدی داشته است و علت آن، به گفته کارشناسان، آن است که اردن 85 درصد محصولات غذایی خود را وارد می‌کند.
هزینه یک خانواده چهار نفره اردنی در سال  12.5 هزار دینار (17.6 هزار دلار) است که میانگین ماهانه آن 1042 دینار (1466 دلار) می‌شود.
این در حالی است که میانگین درآمد هر خانوار اردنی 11.5 هزار دینار (16.2 هزار دلار) در سال است، بدین معنا که همیشه دخل خانواده‌های اردنی کم‌تر از خرج آنهاست.
35-50 درصد این هزینه خرج خوردو خوراک می‌شود. در ماه رمضان هزینه خورد و خوراک در اردن دو برابر می‌شود.

لبنان

نهادهای رسمی لبنان گزارشی درباره هزینه یک وعده افطار در این کشور در سال 2020 نداده‌اند.
اما بحران بی سابقه اقتصادی در لبنان و این واقعیت که 80 درصد جمعیت زیر خط فقر به سر می‌برند تصوری روشن از وضعیت دشوار زندگی در ماه رمضان در این کشور ارائه می‌کند.
در سال 2022 در مقایسه با پاییز 2019، قیمت مواد غذایی در لبنان 21 برابر شده است.
«زهیر برو»، رئیس سازمان حمایت از مصرف‌کننده در لبنان، تأکید می‌کند که با سیاست اقتصادی رفع یارانه در لبنان، هزینه مواد غذایی در این کشور رشد 2100 درصدی داشته است.
به گفته وی خانواده‌ای که برای یک وعده افطار 50 هزار لیره (33 دلار) هزینه می‌کرد اکنون باید 20 برابر این مبلغ هزینه کند.
در ماه رمضان 2021، دیده‌بان بحران در دانشگاه امریکایی بیروت اعلام کرد که هزینه یک وعده افطار شامل خرما، سوپ، سالاد، و یک غذای اصلی برای یک خانوار 5 نفره یک میلیون و 800 هزار لیره (119 دلار) است.
در آن زمان قیمت دلار در بازار آزاد لبنان 12 هزار و 500 لیره بود، ضمن اینکه بانک مرکزی لبنان برای مواد غذایی اساسی یارانه پرداخت می‌کرد. این بدان معناست که با افزایش قیمت دلار به 24 هزار لیره، در حال حاضر هزینه هر وعده افطار حداقل 100 درصد افزایش یافته است.

سوریه

هزینه زندگی برای یک خانوار 5 نفره در سوریه حدود 2 میلیون لیره در ماه (800 دلار) برآورد شده است.
این در حالی است که حداقل حقوق در مناطق تحت کنترل دولت مرکزی سوریه 72 هزار لیره (30 دلار) است.
همچنین حدود 2.7 میلیون آواره سوریه‌ای نیازمند کمک‌های انسانی هستند.
آماری درباره هزینه‌های ماه مبارک رمضان در این کشور وجود ندارد.

عراق

افزایش قیمت‌های جهانی و تغییر قیمت ارز و محدودیت ورود مواد غذایی خارجی به عراق در کنار کمبود تولید داخلی به علت خشکسالی باعث افزایش حدودا 30 درصدی قیمت‌ها در عراق شده است.
یک خانوار عراقی 5 نفره برای خرید مایحتاج ماه رمضان به 500-750 دلار نیاز دارد. کارشنان تأکید می‌کنند که هزینه‌ها در ماه رمضان نسبت به دیگر ماه‌ها افزایش 50 درصدی پیدا می‌کند.

قطر

هر خانواده متوسط قطری در سراسر ماه رمضان 1500-1800 دلار خرج مواد غذایی می‌کند که حدود 30 درصد بیشتر از دیگر ماه‌های سال است.
دولت قطر در آستانه ماه رمضان برای 800 کالا یارانه ویژه پرداخت می‌کند.

کویت

ماه مبارک رمضان باعث افزایش 60-70 درصدی هزینه خانوارهای کویتی می‌شود.
هزینه یک خانواده 5 نفره در طبقه متوسط برای یک وعده افطار حدود 40 دلار است.
سفر به عمره، تغییر لوازم خانگی، تدارکات عید و خرید لباس نو از عواملی است که موجب افزایش هزینه‌های خانوار در کویت می‌شود.
اگر میانگین هزینه یک خانواده کویتی 500 دینار (1650 دلار) در ماه باشد، در ماه رمضان این مبلغ به هزار دینار (330 دلار) می‌رسد.
این همه در حالی است که در پی حمله روسیه به اوکراین و توقف تأمین گندم و برخی از دیگر کالاهای اساسی از این دو کشور که بزرگ‌ترین صادرکنندگان گندم و روغن هستند، قیمت مواد غذایی در سراسر جهان افزایش 12 درصدی داشته است.
9 کشور عربی 22.9 درصد واردات گندم جهان را به خود اختصاص داده‌اند که شامل مصر، الجزایر، مراکش، عراق، یمن، عربستان، سودان، امارات، تونس می‌شود. حجم واردات گندم کشورها روی هم رفته 40 میلیون تُن در سال است.

لینک کوتاه

دیدگاه خود را بیان کنید