مذهبی

اطلاعات عمومی سفر اربعین

اطلاعات عمومی سفر اربعین

در این قسمت به ذکر اقداماتی که پیش از سفر اربعین باید به آن توجه کرد، می‌پردازیم.

از اصلی‌ترین این اقدامات تهیه گذرنامه(پاسپورت) و ویزا است. حتما پیش از سفر دقت کنید که گذرنامه حداقل 6 ماه اعتبار داشته باشد؛ در غیر این صورت باید  به مراکز پلیس + 10 مراجعه کرده و جهت تمدید گذرنامه اقدامات لازم را انجام دهید. سعی کنید این کار را به روزهای پایانی موکول نکنید تا با کمبود وقت و ازدحام جمعیت مواجه نشوید. همراه داشتن گذرنامه بسیار ضروری است پس در حفظ و نگهداری آن دقت کنید. بهتر است یک نسخه کپی از گذرنامه، شناسنامه و کارت ملی خود را برای مواقع ضروری تهیه کنید و همراه داشته باشید.
توصیه مهم: در هنگام ورود به خاک عراق، از درج مهر ورود به گذرنامه اطمینان حاصل کنید؛ چرا که ورود غیرمجاز به خاک عراق دارای مجازات و جریمه سنگین خواهد بود.
حداقل 10 روز پیش از سفر به تزریق واکسن‌های مننژیت و آنفلوآنزا به منظور جلوگیری از ابتلا به این بیماری‌ها اقدام کنید. با توجه به اینکه پیاده‌روی اربعین برای افراد معمولی نسبتاً سنگین است پیشنهاد می‌کنیم اگر در حالت عادی فردی کم تحرک هستید حد اقل از یک ماه پیش از شروع سفر فعالیت بدنی خود را افزایش دهید. پیاده‌روی روزانه داشته باشید تا در طول سفر دچار مشکل نشوید. یکی از اقداماتی که پیش از سفر می‌توانید  انجام دهید حنا گذاشتن کف پاها است. این کار به منظور پیشگیری از ایجاد زخم و تاول در پاها می‌تواند بسیار مفید باشد.
افراد سیگاری از سیگار کشیدن در فضای بسته خودداری کنند. ضمناً اعتیاد و حمل مواد مخدر در کشور عراق جرم است. اگر همراه فردی مواد مخدر کشف شود با وی طبق مقررات کشور عراق عمل خواهد شد و مجازات سنگین در پی خواهد داشت. پس از همراه بردن هر گونه مواد مخدر جداً خودداری کنید.
سعی کنید برای سفر خود برنامه‌ریزی داشته باشید و پیش از سفر این برنامه را تهیه کنید. برای برنامه‌ریزی بهتر می‌توانید از تجربه افرادی که قبلا به این سفر رفته‌اند، استفاده کنید و با آنها مشورت کنید تا در طول سفر با مشکل مواجه نشوید. با این کار برای زمان ورود و خروج خود به عراق با مشکل مواجه نمی‌شوید. اگر تصمیم دارید پس از بیستم ماه صفر در عراق بمانید برای اسکان و غذای خود برنامه داشته باشید، زیرا موکب‌هایی که از زوار پذیرایی می‌کنند پس از روز اربعین ارائه خدمت ندارند.
در طول این سفر فرقه‌های مختلف اعم از شیعه، سنی، مسیحی و غیره ممکن است با شما همراه باشند. تفاوت عقاید را در نظر داشته باشید و با آگاهی کامل سفر کنید تا دچار مشکل نشوید. در زمان جمع آوری وسایل موردنیاز از بردن وجوه نقد به میزان زیاد و اشیاء قیمتی و گران‌بها همراه خود خودداری کنید. اگر قصد دارید این مسیر را با فرد دیگری طی کنید، در انتخاب همسفر مناسب و فردی که از نظر اخلاقی با شما سازگار باشد، پیش از سفر دقت کنید. بهتر است برای تقدیر و تشکر از میزبانان عراقی، یک هدیه کوچک پیش از سفر به منظور تشکر، تهیه کنید.

مسیرهای پیاده‌روی اربعین

4 مرز برای خروج زائران از ایران و ورود به عراق وجود دارد: 

  • مرز مهران(استان ایلام)
  • مرز خسروی
  • مرز شلمچه(استان خوزستان)
  • مرز چذابه(استان خوزستان)
  • مرز مهران و شلمچه از پر تردد مرزها برای ورود و خروج زائران اربعین حسینی است. زائران بستگی به موقعیت مکانی خود در ایران، می‌توانند یکی از این مرزها را برای خروج انتخاب کنند. زائران با خروج از مرز مهران و گذر از شهرهای بدره، کوت، نعمانیه، شوملی و دیوانیه می‌توانند وارد شهر نجف ‌شوند و در مسیر اصلی پیاده روی اربعین به سمت کربلا قرار گیرند.

با خروج از مرز خسروی از شهرهای خانقین، مقدادیه، بعقوبه و کاظمین عبور می‌کنید و پس از آن وارد شهر کربلا خواهید شد.
 اگر مرز شلمچه را برای خروج از خاک ایران انتخاب کنید، با گذر از شهرهای بصره و دیوانیه می‌توانند خود را به شهر نجف رسانده و اگر مرز چذابه را برای خروج انتخاب کنید، با عبور از شهرهای مشرح، العماره، فجر، آفک، دیوانیه، شامیه به نجف می‌رسید.
نکته‌ای که در خصوص مسیرهای پیاده‌روی وجود دارد این است که مسیرهای زیادی برای رسیدن به مقصد وجود دارند و هر کس با توجه به شرایط جسمی، موقعیت مکانی و غیره یکی از آنها انتخاب می‌کنند؛ برای مثال ممکن است زائران به محض خروج از مرز، مستقیما به یکی از شهرهای نجف، کاظمین یا سامرا سفر کنند. زائران هر سال در روزهای مراسم اربعین از شهرهای مختلف عراق به سوی کربلای معلی پیاده‌روی می‌کنند. مسیرهای مختلفی برای این پیاده‌روی وجود دارد همچون:

  • نجف-کربلا
  • حله-کربلا
  • بغداد-کربلا
  • کاظمین-کربلا
  • سامرا-کربلا
  • کوفه- طویریج-کربلا مشهور به طریق العلماء (طریق العلماء مسیری در حاشیه فرات است که از مسیر مستقیم نجف به کربلا 10 کیلومتر بیشتر است در کل 90 کیلومتر پیاده روی دارد)

اما از میان آن‌ها زائران ایرانی معمولاً مسیر نجف به کربلا را برای پیاده‌روی انتخاب می‌کنند و این مسیر برای آن‌ها محبوب‌تر است. مسیر نجف به کربلا از پرترددترین مسیرهای پیاده‌روی محسوب می‌شود. نکته‌ای که در رابطه با انتخاب مسیر وجود دارد این است که در طی مسیرهای فرعی مانند کوفه-طویریج-کربلا ممکن است موکب‌ها خیلی کمتر از مسیرهای اصلی باشد، در نتیجه خدمت‌رسانی هم کمتر است. همچنین این راه‌ها نسبتاً خلوت هستند و بهتر است برای امنیت بیشتر در زمان تاریک شدن هوا پیاده‌روی را در این مسیرها ادامه ندهید.

مسیر اصلی پیاده‌روی اربعین (مسیر نجف تا کربلا)

فاصله دو شهر نجف تا کربلا در حدود 80 کیلومتر است و تعداد 1452 عمود (ستون) در این راه وجود دارد. فاصله بین هر عمود یا ستون تا عمود بعدی 50 متر است. برای گذر از این 1452 عمود حدود 20 تا 25 ساعت زمان لازم است. به دلیل حضور خیل عظیم جمعیت در روزهای پایانی اربعین، توصیه می‌شود بازگشت خود را به روز آخر موکول نکنید. بنابراین می‌توان گفت بهترین زمان برای شروع این پیاده‌روی 16 ماه صفر است که با تخمین زمان 20 تا 25 ساعت برای این سفر پیش‌بینی می‌شود. معمولا این سفر در تاریخ 18 ماه صفر به اتمام می‌رسد و زائران گرامی باید به مقصد رسیده باشند.
برای رسیدن به نجف دو راه وجود دارد:  
1- راه زمینی: برای سفر زمینی زائران باید از مرزهای مهران، شلمچه، چذابه، خسروی عبور و پس از آن یکی از مسیرهای منتهی به کربلا را انتخاب کنند. در رابطه با سفر زمینی، زائران می‌توانند خود را از مرز با ماشین به یکی از مسیرهای اصلی پیاده‌روی برسانند و مابقی مسیر را پیاده طی کنند.
 2- راه هوایی: برای سفر هوایی باید از شهرهایی مانند تهران، مشهد، اصفهان مستقیم به نجف با هواپیما پرواز کنید.

چند نکته:

  • در صورتی که مسیر کنار رودخانه را برای پیاده‌روی انتخاب می‌کنید، به منظور رعایت مسائل بهداشتی و اخلاقی از شنا کردن در رودخانه اکیداً خودداری کنید. 
  • به دلیل حضور عظیم جمعیت ممکن است در طور مسیر همراهان خود را گم کنید. در این میان گاهی خطوط تلفن همراه به مشکل برمی‌خورند و نمی‌توان با آنها ارتباط برقرار کرد. برای حل این مشکل بهتر است در ابتدای راه محلی را برای توقف و پیدا کردن همراهان مشخص کنید. 
  • عمودهای شماره رُند را برای توقف انتخاب نکنید. طبق تجربه این عمودها معمولاً از سایر آن‌ها شلوغ‌تر هستند.
  • حتماً یک تلفن همراه با سیم‌کارت فعال و اعتبار کافی همراه داشته باشید.
  • شماره تماس حداقل یکی از همراهان را به خاطر داشته باشید تا در صورت گم شدن تلفن همراه، بتوانید همراه خود را پیدا کنید.
  • در صورت بروز هرگونه مشکل، مراتب را در اسرع وقت به پلیس گزارش کنید.

اقداماتی که در صورت گم‌شدن در مسیر باید انجام دهید
اگر در حین پیاده‌روی احساس کردید خود یا فردی از همراهانتان گم شده است، اقدامات زیر را انجام دهید. 
1. ابتدا خونسردی و آرامش خود را حفظ کنید.
2. اگر همراه شما موبایل دارد، سعی کنید با او ارتباط برقرار کنید و از محل او مطلع شوید.
3. در صورتی که به دلایلی مانند ترافیک بالای شبکه، موفق به برقراری ارتباط با همراه خود نشدید 4. به سمت محلی که از قبل برای ملاقات تعیین کردید حرکت کنید و تا رسیدن زمان تعیین شده منتظر بمانید.
5. در صورتی که با مراحل فوق موفق به پیدا کردن همراه خود نشدید، به یکی از مراکز زیر مراجعه نمایید:

  • کیوسک اطلاعات پلیس در مسیر راهپیمایی
  • مراکز گمشدگان همچون ستاد راهنمای زائران
  • دفاتر کنسولگری جمهوری اسلامی ایران
  • مراکز امداد و نجات
  • اماکن اسکان ایرانیان

چه زمانی برای تماس با ایران مناسب است؟

بهتر است قبل از طلوع آفتاب با عزیزان خود ارتباط برقرار کنید زیرا در طول روز با ترافیک بالای شبکه به مشکل برخواهید خورد. با وجود جمعیت و مشکلات آنتن‌دهی و شبکه در عراق توصیه می‌کنیم از سیم‌کارت‌های اعتباری عراقی استفاده کنید. برای بررسی سالم بودن سیم‌کارت عراقی بهتر است آن را در خود عراق تهیه کنید. در صورت استفاده از سیم کارت‌های ایرانی به این نکته توجه کنید که زمانی که از ایران با شما تماس گرفته می‌شود برای شما نیز مشمول هزینه خواهد بود.

چه نوع پولی در سفر اربعین همرامان باشد؟

برای این سفر دینار عراقی تهیه کنید. برای بسیاری از زائرین پیش می‌آید که بر اثر خستگی یا بروز مشکل احساس کنند توانایی ادامه پیاده‌روی را نداشته و تصمیم بگیرند که از میانه راه مقداری از مسیر را با خودرو طی کنند. با توجه به وضعیت کنونی دلار و نوسانات روز به روز نرخ ارز ممکن است برای تبدیل دلار به دینار در طول مسیر با مشکل مواجه شوید، پس از بردن پولی غیر از پول ملی عراق پرهیز کنید. فراموش نکنید در مرز ایران برای بازگشت، به پول ایرانی هم نیاز دارید پس حتماً مقداری پول ایرانی همراه داشته باشید.

چقدر پول در سفر اربعین همراهمان باشد؟

میزان پولی که باید همراه داشته باشید برای هر فرد متفاوت است و به برنامه‌ریزی‌های وی برای سفر بستگی دارد. برای مثال در شروع سفر و در طول سفر هزینه‌هایی همچون رفت و آمد وجود دارد. این هزینه در انتخاب سفر زمینی و هوایی متفاوت است.
هزینه‌های رفت و آمد در سفر زمینی: 

  •  هزینه مبدأ تا مرز
  • هزینه مرز تا محل شروع پیاده‌روی مانند شهرنجف
  • هزینه بازگشت از کربلا تا مرز
  • هزینه مرز تا شهر محل سکونت در ایران
  • هزینه‌های رفت و آمد در سفر هوایی:
  • هزینه پرواز هوایی به نجف
  • هزینه پرواز هوایی از نجف به شهر مورد نظر (مشهد، تهران یا اصفهان)
  • درکنار هزینه ایاب و ذهاب اینکه شما در طول مسیر خریدی انجام دهید یا خیر نیز برای شما هزینه‌بر خواهد بود. نکته بعدی در رابطه با هزینه‌های پیشِ‌رو این است که اگر برای زمان بعد از اربعین هم برای ماندن در عراق برنامه دارید قطعاً باید پول بیشتری همراه داشته باشید؛ زیرا پس از پایان مراسم اربعین، سرویس‌های رایگان در عراق به اتمام می‌رسد و برای اسکان و غذا باید هزینه کنید.

آشنایی با عبارات پُرکاربرد در سفر اربعین

عمود چیست؟

از جمله واژه‌هایی که در سفر اربعین بسیار به گوشتان می‌خورد عبارت عمود است. در واقع عمودها همان تیرهای چراغ برقی هستند که در مسیر نجف به کربلا وجود دارند. شماره‌گذاری عمودها از انتهای شهر نجف شروع می‌شود و تا عمود 1452 ادامه دارد. در عمود 1452 به شهر کربلا می‌رسید و از آنجا می‌توانید حرم حضرت ابوالفضل عباس(ع) را مشاهده کنید. وجود این تیرهای شماره‌گذاری شده برای زائران جالب و بسیار پرکارد است. زائران از عمودها برای نشانه‌گذاری استفاده می‌کنند تا همدیگر را راحت‌تر پیدا کنند. از شماره عمودها می‌توان متوجه شد چقدر از مسیر باقی مانده است. از عمودها برای پیدا کردن یک موکب یا آدرس دادن نیز می‌توان استفاده کرد.

موکب چیست؟

در یک کلمه موکب همان هیئت است. در مسیر پیاده‌روی اربعین به کمک داربست،‌ چادر‌هایی برپا می‌کنند که درون آن به  خدمات‌رسانی به زائران می‌پردازند در واقع موکب‌ها همان ایستگاه‌های خدمات‌رسانی به زائران هستند. موکب‌ها به صورت ثابت یا موقت بر پا می‌شوند و خدمت ارائه می‌کنند. علاوه بر مردم ایران و عراق ممکن است از سایر نقاط دنیا نیز برای برپایی موکب به عراق سفر کنند. موکب‌ها فقط در مسیر نجف به کربلا برپا نمی‌شوند اما تراکم آن‌ها در این مسیر از سایر مسیرها بیشتر است. ظرفیت موکب‌ها برای ارائه خدمات و نوع خدماتی که ارائه می‌دهند با یکدیگر متفاوت است. 
درون موکب‌ها امکانات مختلفی وجود دارد. برای مثال: برخی موکب‌ها غذا ارائه می‌دهند. درون موکب‌هایی که غذا ارائه می‌شود، تمام وعده‌های غذایی برای پذیرایی از زائران اعم از صبحانه، ناهار و شام، انواع نوشیدنی‌ها و میوه، یافت می‌شود. برخی موکب‌ها تنها برای اسکان به زائران ساخته شده‌اند اما ممکن به دلیل حضور جمعیت در این موکب‌ها با کمبود امکانات مواجه شوید پس بهتر است اگر قصد ماندن در موکبی را درشب دارید پیش از غروب در آن‌جا مستقر شوید.
خدمات و امکاناتی که به طور کلی در موکب‌ها ارائه می‌شود شامل: آب، چای(چای ایرانی و چای معروف عراقی)، شربت، غذا، میوه، وای‌فای، تعمیرات (ویلچر،کوله‌پشتی، کفش)، واکس‌زنی کفش‌های زائران، خدمات درمانی مانند ارائه دارو و خدمات پزشکی، مشت و مال و ماساژ است. نکته‌ای که در خصوص خدمات موکب‌ها وجود دارد این است که برخی تنها یک خدمت و برخی چند خدمت را باهم ارائه می‌دهند.

لینک کوتاه

دیدگاه خود را بیان کنید