اقتصادی و تجاری

افزایش درخواست ها در عراق برای توافق 500 میلیارد دلاری با چین

افزایش درخواست ها در عراق برای توافق 500 میلیارد دلاری با چین

بعد از امضای سند همکاری های جامع راهبردی 25 ساله میان ایران و چین، درخواست ها در عراق از سوی احزاب و گروه ها و شخصیت های سیاسی برای اجرای توافقنامه همکاری 500 میلیارد دلاری این کشور با چین افزایش یافته است. 

به گزارش عراق یار به نقل از خبر فوری، این توافقنامه در جریان سفر عادل عبد المهدی نخست وزیر قبلی عراق به پکن در شهریور سال 1398 امضاء شد اما به محض بازگشت وی از چین به دلیل اعتراض هایی که از سوی سفارت امریکا در بغداد ترتیب داده شد و در نهایت به انحلال دولت عادل عبد المهدی انجامید، تاکنون علیرغم تلاش های گسترده سفارت چین در بغداد برای اجرایی کردن این توافقنامه بلاتکلیف مانده است.  تظاهرات اعتراض آمیز درست در روزی شروع شد که قرار بود روند اجرای توافقنامه 500 میلیارد دلاری عراق و چین در همان روز آغاز شود. 
در واقع یکی از عوامل مهم برکناری دولت عادل عبد المهدی از قدرت امضای توافقنامه همکاری های جامع راهبردی وی با چین بود و بر همین اساس هم می توان یکی از ماموریت های اعلام نشده  دولت کاظمی را هم ابطال و یا حداقل جلوگیری از اجرا و یا به تاخیر انداختن آن ارزیابی کرد. 
لذا در مدتی که کاظمی دولت را دردست گرفته هیچ تلاشی برای اجرای توافقنامه 500 میلیاردی با چین انجام نداده است و اگر به تازگی بر اجرای آن تاکید کرد به دلیل اعتراض های گسترده ای بود که بعد از امضای سند راهبردی تهران- پکن علیه مسکوت و بلاتکلیف ماندن توافقنامه راهبردی عراق و چین صورت گرفت و برای فرونشاندن این اعتراض ها برخی از اعضای دولت کاظمی از پایبندی به این توافقنامه سخن گفتند. 
اکنون این بحث از سوی منتقدین مطرح می شود که اگر چنانچه کاظمی در حرف خود جدی می بود قاعدتا باید به پکن سفر می کرد تا مقدمات اجرای آن را فراهم و تسریع کند نه اینکه به ریاض سفر کند که خود در مشکلات و چالش های ناشی از جنگ یمن و کاهش بهای نفت و اقتصاد تک محصولی اش دست و پا می زند.
همین انتقادها به رویکرد کاظمی در نزدیکی به مصر و اردن در چارچوب طرح موسوم به بلاد شام نیز در جریان است چرا که این دو کشور نیز در مشکلات اقتصادی داخلی خود غرق شده اند و به هیچ وجه قادر به پاسخگویی به نیازهای اقتصادی و توسعه عراق در دوره بازسازی این کشور نیستند و اساسا خود طرح بلاد شام میراث دوره ترامپ است که بنا بود به عنوان مکمل طرح موسوم به معامله قرن عمل کند که خود این طرح نیز بعد از شکست ترامپ و بلاتکلیفی دیگر اعضای طرح همچون نتانیاهو و محمد بن سلمان در هاله ای از ابهام قرار گرفته است.
براین اساس هرچند بعد از شکست ترامپ ، دست عراق برای اجرای توافقنامه 500 میلیارد دلاری با چین باز شده است اما استفاده از این فرصت منوط به نشان دادن جسارت از سوی دولت کاظمی برای اتخاذ سیاست مستقلانه در عرصه سیاست خارجی است که تاکنون چنین چیزی دیده نشده و کاظمی همچنانکه در جریان سفر اخیر خود به ریاض هم دیده شد درست در مسیری حرکت می کند که در دوره ترامپ ریل گذاری شده است. 

لینک کوتاه

دیدگاه خود را بیان کنید