استان نینوا

آشنایی با استان نینوا

آشنایی با استان نینوا

نینوا یکی از استانهای کشور عراق است که در شمال غربی این کشور قرار دارد.

مساحت این استان 36515 کیلومتر مربع و جمعیت آن 3,793,982 نفر است. مرکز این استان شهر موصل است.
نزدیک به 60 درصد اهالی استان نینوا را عربهای سنی تشکیل می‌دهند.  اما آشوری‌ها، ترکمن‌های عراق و کردها از اقلیتهای قابل توجه این استان هستند. آشوری‌ها در شهرستان‌های «تلکیف» و «حمدانیه» در اکثریت هستند و اکثر قریب به اتفاق اهالی شهرستان «تلعفر» که پس از موصل دومین شهرستان پرجمعیت استان نینواست، ترکمن‌های عراق تشکیل می‌دهند.
شهرستان «عقره» و قسمت شمالی شهرستان «شیخان» کردنشین بوده و تحت اداره دولت محلی کردستان عراق است. کردها و آشوری‌های مسیحی در شهر موصل به‌صورت اقلیت زندگی می‌کنند. همچنین اکثر اهالی شهرستان سنجار در غرب استان نینوا کردهای ایزدی هستند.

نقشه و مشخصات استان

نقشه استان نینوامشخصات استان نینوا

آموزش

نینوا یک دانشگاه دولتی دارد که در مرکز این استان؛ یعنی موصل قرار دارد که نام آن نیز دانشگاه موصل است.
در این استان 1802 مدرسه ابتدایی، 114 مهد کودک، 647  مدرسه متوسطه ، 10 موسسه تربیت معلم، 43 کتابخانه و تعدادی موسسه فنی و حرفه ای فعالیت می‌کنند.

بهداشت و درمان

استان نینوا دارای 18 بیمارستان و 156 مرکز درمانی است.

پیشینه تاریخی

قدمت نینوا به هزاره پنجم قبل از میلاد باز می‌گردد؛ یکی از قدیمی‌ترین و بزرگترین تمدن‌ها در دوران باستان در شمال عراق که پایتخت امپراتوری آشور نیز بوده است. شهرهای زیادی توسط آشوری‌ها در آن زمان بنا شد که بزرگترین آنها در آن زمان نینوا بود. نینوای باستان، در کنار رود دجله بنا شد. همچنین گفته می‌شود که اولین کتابخانه در عراق نیز در این شهر تاسیس شد.

پیشینه تاریخی نینوا

در گذشته، تمامی خیابان‌های این شهر وسیع و به شکل صلیب بودند. شهر روی هم رفته 150 دروازه داشت که کنار هر دروازه نیز یک پاسگاه مخصوص برای نگهبانی ساخته شده بود. بر سر هر یک از چهار راه‌ها، چهار برج بسیار مستحکم برای مقابله با دشمن بنا شده بود. تمامی خانه‌های شهر را لوله کشی کرده بودند و در بیرون از شهر نیز دریاچه‌ای مصنوعی احداث شده یود که آب مورد نیاز را از سرچشمه‌های کوهستانی تأمین می‌کردند. 

اقتصاد

حدود 50 درصد تولیدات داخلی کشور عراق توسط استان نینوا تامین می شود. پالایشگاه نفت «قیاره» که بیش از دو دهه پیش تاسیس شده بود در سال 2004 بازسازی شد و ظرفیت تولید حدود 400 تن آسفالت در روز را دارد.
بر اساس آخرین آمار وزارت صنایع عراق تا پایان مرداد ماه سال 96 تعداد 1681 واحد صنعتی در زمینه های مختلف از قبیل: صنایع ساختمانی (728 واحد)، صنایع غذایی (360 واحد)، صنایع نساجی (273 واحد)، صنایع معدنی (206 واحد) و صنایع شیمیایی (114 واحد) در این استان تاسیس شده و 383 واحد در زمینه های صنایع ساختمانی (152 واحد)، صنایع غذایی (107 واحد)، صنایع شیمیایی (59 واحد)، صنایع معدنی (58 واحد) نیز در حال تاسیس هستند.
کشاورزی استان نینوا عمدتا به صورت دیم انجام می‌گیرد. با توجه به مساحت زیاد زمین های حاصلخیز این استان، بخش عمده محصولات زیر کشت آن را گندم، جو، پنبه، برنج، ذرت، آفتاب‌گردان، سبزیجات، حبوبات، دانه های روغنی و علوفه تشکیل می‌دهد. استان نینوا جزو استان هایی است که بالاترین میزان تولید غلات در عراق را دارد. با بهره برداری از تکنولوژی‌های جدید آبیاری، انتظار می‌رود میزان تولید محصولات کشاورزی این استان با جهش قابل ملاحظه ای مواجه شود.

سد موصل

فعالیت های اصلی

بیشتر فعالیت‌ها در استان نینوا مربوط به بخش‌های زیر است:
•    کشاورزی
•    پالایش نفت
•    تولید آسفالت
•    نساجی
•    تولید شکر
•    تولید محصولات لبنی
•    تولید سیمان

زیرساخت ها

موصل، مرکز استان نینوا، گذرگاه اصلی شمال عراق است. جاده اصلی بغداد به ترکیه و نیز خط راه آهن، از این شهر عبور می کند. استان نینوا دارای یک فرودگاه بین المللی هم هست که در شهر موصل قرار دارد.

لینک کوتاه

دیدگاه خود را بیان کنید